• Vraagstuk
  • Matchmaking
  • Onderzoek
  • Concept
  • Presentatie
  • Matchmaking
  • Results

Storytelling & Design in de Agri & Foodsector

Hoe maak je het verhaal van een duurzaam product nu beter zichtbaar en dus gewaardeerd bij de consument? Dit onderzoekstraject heeft geresulteerd in 4 uitdagende vraagstukken van agri- en foodondernemers.

‘Storytelling & Design in de Agri & Foodsector’ is een samenwerking tussen het ArtEZ Art Business Centre en Agri Meets Design. Veel bedrijven in de Agri & Food sector hebben behoefte aan maatschappelijke waardering. Niet alleen in de vorm van een goede prijs maar ook door erkenning. Hoe maak je het verhaal van een duurzaam product nu beter zichtbaar en dus gewaardeerd bij de consument? Dit onderzoekstraject heeft geresulteerd in 4 uitdagende vraagstukken van agri- en foodondernemers.

Vraagstuk

De melkgeitenhouderij keten – Nederland aan de geit
Bedenk een manier waarbij we de consument bewust kunnen maken van de waarde en bijzondere identiteit van het geitenbokkenvlees en het duurzame verhaal erachter.

Kwekerij De Westerbouwing – Identiteit framboos
Bedenk een concept waardoor de identiteit / het imago van de (Kwanza) framboos kan transformeren tot een sterk / gezond snack product.

Boer Spierings – Concept landwinkel
Bedenk een concept voor ons familiebedrijf waarin het verhaal van de duurzame keten achter ons product zichtbaar wordt voor de consument. Een manier waarmee we ons kunnen onderscheiden van de supermarkten die ook steeds meer inspelen op de behoefte van de markt waarin de herkomst van producten een belangrijke waarde heeft.

AgriFood Support – Functional Planting
Planten zijn meer dan alleen maar decoratie, elke plant heeft verschillende functies die we kunnen inzetten als duurzame oplossingen voor een aantal maatschappelijke vraagstukken.
Bedenk een manier om deze boodschap op een inspirerende en interessante manier te vertalen zodat overheid en burgers dit als een tweede “nieuwe” natuur integreren in ons dagelijks leven.

 

Matchmaking

24 ArtEZ ontwerpers presenteerden zich tijdens de kick off van Storytelling & Design. Na een korte introductie van zowel de ontwerpers als de ondernemers kregen de ontwerpers de mogelijkheid zichzelf nader toe te lichten tijdens de 15 minuten gesprekken in 4 aparte spreekkamers. Hier kregen zij de kans om de ondernemers te overtuigen van hun vakmanschap, visie en motivatie. Er werden over en weer scherpe vragen gesteld en denkrichtingen verkend. De kick off was dan ook HET moment voor de ondernemers om de gewenste expertise in huis te halen. Een lastige maar ook zeer rijke en uitdagende opgave, en dat is gelukt. De ondernemers hebben ieder 3 ontwerpers gekozen die aan de slag gingen met de pitch opdracht.

Concept

Op 7 juni 2016 waren de openbare pitchpresentaties, de ondernemers kregen dan maar liefst 3 Storytelling & Design antwoorden op hun ontwerp vraag in een concept gepresenteerd. Vanuit dat gegeven kan de ondernemer de definitieve ontwerper kiezen die de opdracht gaat uitvoeren.