Schetsen in de toekomst
Een gastenhuis op wielen die vertelt over hoe de boerderij was en hoe het wordt: hoe onthaasten we, hoe doen we een digitale detox en hoe zorg ik dat mijn bedrijf interessant is voor overname door mijn zoon?
Een gastenhuis op wielen die vertelt over hoe de boerderij was en hoe het wordt: hoe onthaasten we, hoe doen we een digitale detox en hoe zorg ik dat mijn bedrijf interessant is voor overname door mijn zoon?
De intensieve veehouderij kent meerdere vraagstukken die prangend zijn. Melkveehouders Peter en Hanneke Verberne willen graag het concept onthaasten verder toepassen in hun boerderijconcept, waar nu al de mogelijkheid tot overnachting wordt aangeboden. Hun intensieve melkveebedrijf ontwikkelt door terwijl hun jongste zoon heeft behoefte aan een persoonlijk aangepaste bedrijfstak. Daarnaast groeit het concept waarbij ze een ‘digitale detox’ aanbieden aan gasten die langskomen.
De Familie Verberne is gekoppeld aan de ontwerper en curator publieke ruimte: Ester van de Wiel. Ester heeft samen met de familie Verberne een bedrijfsplan ontwikkeld dat met een infrastructuur die ruimte biedt voor alledrie de wensen, zodat deze naast elkaar kunnen bestaan en elkaar kunnen versterken. Het geheel wordt een leesbaar landschap dat het verhaal van het bedrijf vertelt en als handvat dient voor te nemen beslissingen in de toekomst.
Slaapwagen Piet 3.0 is een één op één schets waarin accuraat en gedetailleerd het verleden en de toekomstplannen van het bedrijf uiteengezet worden. De wagen is geschikt voor 2 personen, is uitgerust met tweepersoonsbed, een eco-toilet, een eenvoudige wasgelegenheid en een vuurkorf. Er is geen verwarming of stroom. Back to basic dus en dat geeft rust en ruimte. Even helemaal weg van de (digitale) snelweg. Met loeiende koeien op de achtergrond en op blote voeten in het gras kijkend naar de sterrenhemel. Wat heb je nog meer nodig?
Het resultaat? Gasten kunnen overnachten in een slaapwagen waar ze rusten maar tegelijk ook meer van het bedrijf kunnen zien. Om een optimale slaapwagen voor het gemengde bedrijf 2.0 te ontwikkelen is de drie-weg-rotatiekruising methode van de melkveehouder toegepast. Het is een fokmethode waarbij de eigenschappen van verschillende rassen met elkaar gekruisd worden om tot een optimale koe voor een bepaald doeleind te komen. Voor de slaapwagens zijn kruislingen ‘gefokt’ waarbij geselecteerd is op de eigenschappen met betrekking tot de functie slapen, de uiterlijke kenmerken die passen in het agrarische landschap en de eigenschap dat ze autarkisch kunnen functioneren. Een van de kruislingen is PIET 3.0 die past in het nieuwe landschap van het Freilandkippenbedrijf van de jongste zoon.
‘Schetsen in de toekomst’ is een uitkomst van FoodLabPeel, waar vijf koppels van boeren en designers aan meededen. Kijk voor een overzicht hier!