• Vraagstuk
  • Matchmaking
  • Onderzoek
  • Concept
  • Presentatie
  • Matchmaking
  • Results

Lucy Boar

Transparantie en diversiteit staan centraal bij Heyde Hoeve, maar die meerwaarde willen ze ook duidelijk maken aan het publiek. Daarom werkten ze samen met conceptueel artiest Koen Vanmechelen.

Vraagstuk

Heyde Hoeve is een samenwerking tussen vier varkenshouders (John en Maarten Rooijakkers, Tiny Schepers en Bert Rijnen). Het concept van Heyde Hoeve onderscheidt zich op smaak, kwaliteit (houdbaarheid), transparantie en duurzaamheid. Dit levert een meerwaarde op waarmee Heyde Hoeve kan investeren in de duurzaamheid van hun varkenshouderij. Heyde Hoeve levert vlees aan slagers, en vleeswaren in het supermarktkanaal (onder eigen merk ‘de Hoevenaar’ bij AH).

Volgens Tiny is het creëren van toegevoegde waarde de enige manier om de maatschappelijk gewenste investeringen in duurzaamheid en dierenwelzijn te financieren. Daarom is transparantie is een belangrijke meerwaarde die de Heyde Hoeve aan de consument biedt. Bij de producten wordt op allerlei manieren informatie gegeven: op de verpakking, via de website, met filmpjes en meer. Toch willen ze meer. En daarom heeft de Heyde Hoeve de vraag: Hoe zorg ik als boer voor meer transparantie in mijn werk, en toon ik de differentiatie van mijn product in de markt?

 

Matchmaking

Voor het project FoodLabPeel is de Heyde Hoeve gekoppeld aan de Belgische conceptueel artiest Koen Vanmechelen. Samen gingen ze de uitdaging aan om meer transparantie in hun werk te brengen. De Heyde Hoeve produceert onderscheidend vlees en brengt daarmee differentiatie in de markt. Differentiatie is een woord dat Koen triggert; hij ziet culturele en biologische diversiteit als realiteit, en daarom staat het kruisen van soorten al jaren centraal in zijn werk.

Presentatie

De uitkomst van de samenwerking is LUCY BOAR; een startpunt naar een nieuw, kosmopolitisch, varken dat alle genen in zich draagt. LUCY is de eerste kruising die in haar puurheid menselijk dier en natuur met respect voor het leven verbindt. Lucy is ook een startpunt voor een nieuw proces bij de Heyde Hoeve waarin transparantie en diversiteit centraal staan. Het resultaat wordt een kunstwerk dat het publiek inzicht moet geven in dit proces; een biodivers en esthetisch varken.

Meer lezen?

LUCY BOAR is een uitkomst van FoodLabPeel, waar vijf koppels van boeren en designers aan meededen. Kijk voor een overzicht hier!