Na een inspirerend matchmaking event tijden de Dutch Design week afgelopen oktober zijn er drie kunstenaars gekoppeld aan de drie ondernemers.
Supermarkt in het bos gaat werken met Jord den Hollander
Jord den Hollander is zelfstandig filmmaker en architect en werkzaam binnen beide vakgebieden. Hij maakt daarbij regelmatig de overstap naar beeldende kunst. In zijn projecten blijkt een diepgewortelde interesse en kennis van cultuurhistorie, land ten opzichte van water en het veranderende landschap. In zijn werk koppelt hij visie aan inhoud en brengt die inventief, zeer toegankelijk en met humor over het voetlicht. Hij maakte onder andere veel documentaires over architectuur, werkte voor kinderprogramma Het Klokhuis en ontwierp in opdracht van datzelfde programma een educatief centrum in Almere. In 2000 richtte hij het Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR) op, met films over bekende architecten en gebouwen. Hij denkt, bijvoorbeeld binnen Atelier Overijssel, regelmatig mee over vraagstukken in de agrarische sector.
Lees meer over deze match
De Melkbrouwerij gaat werken met Circus Engelbrecht
In 2014 richtte Martijn Engelbregt Circus Engelbregt op, een ontregelende verbindingsorganisatie, met het doel de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten. Circus Engelbregt initiëert en ontwerpt (kunst)projecten die zich op de grenzen van ogenschijnlijk onverenigbare gebieden afspelen. Circus Engelbregt schroomt niet te schuren en zoekt vaak bewust de confrontatie op omdat ze niet geloven in de vastgeroeste wegen van onze hokjesmaatschappij. Internationaal succes viel hen ten deel met het Tegenscript, een middel om telemarketeers van repliek te dienen en de Illegalenenquête. Het Circus bedacht de Medicijnfabriek, een mobiel laboratorium waar jong en oud eigen medicijnen maakt aan de hand van intuïtieve plantbenadering. Met Gewenste Intimiteiten brengt Engelbregt het verlangen terug in het heikele veld van aanraking en voor volksfilosoof Bas Haring ontwikkelde het Circus een uitdagende variant van economischezaken.nl. Naast deze grote publiek acties is Engelbregt ook op zoek naar het uitnodigen tot (innerlijke) verbinding. De ene keer direct en confronterend (zoals de Eenzaamheidswijzer waarbij mensen worden uitgenodigd hun eenzaamheid te ervaren i.p.v. er van weg te lopen), de andere keer speels en vreugdevol (zoals Skippyballenbak, een bak gevuld met 1.000 skippyballen om volwassenen weer even kind te laten zijn). Circus Engelbregt ontwikkelde een lijvig kunstproject voor de Tweede Kamer, presenteerde werk in diverse vormen in heel Europa en Los Angeles en exposeerde diverse malen in Tokyo.
Lees meer over deze match
Weerribben Zuivel gaat werken met Astrid van Loo
Astrid van Loo (1966) studeerde fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten de AKI in Enschede. Zij werkt sinds 1994 als zelfstandig fotograaf en kunstenaar in Deventer. In haar fotografie zoekt zij naar mensen en de plek die ze innemen, creëren of reserveren voor zichzelf in het alledaagse leven en wordt daarbij gedreven door nieuwsgierigheid en interesse. De foto’s oordelen niet, maar vertellen een verhaal met oog voor detail. Op Facebook doet Astrid van Loo dagelijkse observaties waarin foto en tekst gecombineerd worden. In de afgelopen jaren voerde Astrid van Loo een aantal kunstprojecten met bewoners van verschillende wijken van Deventer en dorpen in de omgeving uit. In deze projecten (zoals Het Rode Dorp Verzamelt) zoekt ze naar het verhaal, laat de bewoners iets van henzelf zien. Ze geeft de buurt daarmee letterlijk een gezicht. De kunstenaar doet in opdracht gebiedsobservaties, om een ‘blik van buiten’ te bieden op een stad, dorp of gebied. Daarnaast maakt ze redactionele portretten in opdracht en is professioneel werkzaam op het gebied van kunsteducatie.
Lees meer over deze match