• Vraagstuk
  • Matchmaking
  • Onderzoek
  • Concept
  • Presentatie
  • Matchmaking
  • Results

Het Patécafé

Voor een varkensboer die trots is op zijn product is het niet makkelijk. Hoe kunnen ze herkenbaar zijn bij de consument? Is er een manier te verzinnen waarbij de consument toch kan zien waar het vlees in de supermarkt vandaan komt? Familie Berkvens werkte samen met Foodcurators.

Vraagstuk

Marcel en Miriam Berkvens hebben een bedrijf met zeugen. Zij leveren hun biggen aan VION die ze vervolgens weer doorlevert aan een vleesvarkensbedrijf. Tot enkele jaren terug gingen de biggen via VION naar Noord-Italië, waar ze werden grootgebracht voor de Parmaham, volgens de speciale voervoorschriften voor Parma (o.a. met wei uit de Parmezaanse kaas productie). Sinds een paar jaar blijven de biggen in Nederland en worden volgens milieukeurnormen door een vleesvarkensbedrijf in de omgeving grootgebracht voor Jumbo. Bij Jumbo liggen de varkens anoniem in het schap. Marcel en Miriam willen graag dat het varkensvlees niet anoniem in het schap ligt, maar dat het herkenbaar en zichtbaar is waar de varkens vandaan komen. Ze willen zelf als bedrijf, via het product, zichtbaar zijn bij de consument. Hoe kan de zichtbaarheid van hun varkensbedrijf, en bewustzijn over de varkenssector, vergroot worden bij de consument?

 

Matchmaking

Marcel en Miriam bogen zich met Digna Kosse en Lucas Mullié van vormgevingsbureau Foodcurators over de vraagstelling. Consumenten kennen over het algemeen weinig waarde toe aan varkensvlees en kennen de boer achter het product niet. Tijd voor verandering! Om de totaliteit van varkenvlees en de sector aan de consument uit te leggen, ontwikkelde Foodcurators Het Patécafé.

Concept

Het Patécafé is een concept waarbinnen op verschillende wijzen aspecten van de varkenssector besproken kunnen worden. De veiling van een heel varken is een van de manieren waarop het verhaal achter de varkenshaas verteld wordt. Deze veiling wordt ingekleed als een echte veiling met de boer als expert en de slager als veilingmeester. De bedoeling is dat alle delen van het varken verkocht worden en de groep bieders samen het gehele varken kopen. Als er onverhoopt delen overblijven worden deze verwerkt tot een heerlijke paté; symbool voor vierkantsverwaarding en daarmee conversation piece over de verwaarding van varkensvlees.

Presentatie

Marcel en Miriam bleken nog nooit zelf varkenspaté, -pastei of -terrine te hebben gemaakt. Als je samen gaat werken aan een project dat je “Patécafé” noemt, dan kan dat natuurlijk niet! Daarom vertrokken ze naar Mariahout met een koffer vol patégereedschappen én een tas vol varkensvlees. De lever, nieren, spek, kinnebakken, reuzel, poten en oren meegenomen moest in kleinere stukken worden gesneden, waarna het de vleesmolen in ging. Het werd gekneed en de reuzel toegevoegt, en er werd een paté en croute gemaakt. De paté gaat rond door Nederland om het onderwerp aan te snijden. Zo stonden ze in 2016 op de Dutch Design Week, waar het gesprek over verwaarding werd gevoerd.

Meer lezen?

Het Patécafé is een uitkomst van FoodLabPeel, waar vijf koppels van boeren en designers aan meededen. Kijk voor een overzicht hier!