• Vraagstuk
  • Matchmaking
  • Onderzoek
  • Concept
  • Presentatie
  • Matchmaking
  • Results

FoodLab Pulses

Steeds meer mensen stappen over op een meer plantaardig dieet waardoor de vraag naar vleesvervangers de laatste jaren is toegenomen. Echter, veel van de soja, dat een belangrijke basis vormt voor vleesvervangers, wordt geïmporteerd en komt dus van ver. Zonde, want de teelt van peulvruchten, waar o.a. soja, veldbonen, erwten, lupines en bruine bonen toe behoren, brengen vele voordelen met zich mee voor onze gezondheid, voor een gezonde bodem, biodiversiteit en klimaat.

 

Hoe krijgen we meer Nederlandse peulvruchten op ons bord?

Vanwege deze voordelen zouden telers ze graag in hun bouwplan opnemen, maar er is op dit moment maar weinig vraag naar Nederlandse teelt en het rendement voor de teler is te laag. Want maar weinig Nederlandse verwerkers, marktpartijen en consumenten kennen deze voordelen, waardoor ons milieu niet voldoende profiteert van de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten! Hier gaat FoodLab Pulses verandering in brengen. De komende maanden gaan verwerkers, telers en ontwerpers samen aan de slag om nieuwe producten te ontwikkelen die de Nederlandse teelt van peulvruchten stimuleren. Zodat dit nieuwe kansen biedt voor telers. Want hoe mooi zou het zijn, om plantaardige eiwitproducten van Nederlandse Bodem te kunnen eten en drinken? Dat is gezond voor de mens, goed voor de bodem en biodiversiteit en goed voor het klimaat!

Over FoodLab Pulses

Foodlab Pulses stimuleert marktpartijen en de verwerkende industrie om nieuwe producten of concepten te ontwikkelen op basis van lokaal geteelde eiwitgewassen, met focus op peulvruchten. Zo wordt meerwaarde voor de gebruikte peulvruchten gegenereerd. Dit zorgt ervoor dat telers in Nederland meer eiwitgewassen kunnen gaan telen en consumenten eiwitproducten uit eigen land kunnen eten; met positieve effecten voor mens, bodem, biodiversiteit en klimaat!

De FoodLab is een methode die is ontwikkeld door Kunstloc Brabant en in samenwerking met ZLTO is aangescherpt in de praktijk. Een FoodLab wordt ingezet rond complexe vraagstukken waar innovatieve oplossingen voor nodig zijn. De werkwijze is die van co-creatie tussen partijen uit de agrofood-sector en de creatieve sector. Rond een specifiek vraagstuk worden koppels gemaakt van ontwerpers en ondernemers (verwerkers/telers) die samen een oplossing gaan ontwikkelen voor het vraagstuk. De koppels werken gedurende enkele maanden intensief samen. Aan het eind worden prototypes opgeleverd die getest zijn aan de markt.

De koppels

Op 22 oktober vond tijdens de Dutch Design Week in de Studio van Agri Meets Design het matchingsevent plaats waar verwerkers en ontwerpers aan elkaar gekoppeld werden. Wanneer de teams aan elkaar gekoppeld zijn maken we ze op deze pagina bekend. En samen met de verwerkers kijken we welke telers bij hun nieuwe concepten zouden passen (afhankelijk van regio en teelt).

FoodLab Pulses is een project van ZLTO in samenwerking met het platform Agri Meets Design en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, Provincie Noord-Brabant, Provincie Overijssel en The Protein Cluster.

Stichting DOEN

DOEN gelooft in een groene, sociale en creatieve samenleving. Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende duurzame en sociale initiatieven. DOEN geeft deze voorlopers een vliegende start, zodat zij kunnen laten zien dat het kan en daarmee anderen inspireren. Waar mogelijk draagt DOEN na die eerste fase het stokje over aan andere partijen die de impact van de voorlopers kunnen vergroten. www.doen.nl

Gerelateerde projecten

FoodLab Food Heroes

Tijdens de Dutch Design Week 2016 is een nieuw Agri meets Design FoodLab gestart:…

Lees verder

FoodLabPeel

Korte omschrijving

Lees verder