• Vraagstuk
  • Matchmaking
  • Onderzoek
  • Concept
  • Presentatie
  • Matchmaking
  • Results

FoodLab Pulses

Steeds meer mensen stappen over op een meer plantaardig dieet waardoor de vraag naar vleesvervangers de laatste jaren is toegenomen. Echter, veel van de soja, dat een belangrijke basis vormt voor vleesvervangers, wordt geïmporteerd en komt dus van ver. Zonde, want de teelt van peulvruchten, waar o.a. soja, veldbonen, erwten, lupines en bruine bonen toe behoren, brengen vele voordelen met zich mee voor onze gezondheid, voor een gezonde bodem, biodiversiteit en klimaat.

Hoe krijgen we meer Nederlandse peulvruchten op ons bord?

Steeds meer mensen stappen over op een meer plantaardig dieet waardoor de vraag naar vleesvervangers de laatste jaren is toegenomen. Echter, veel van de soja, dat een belangrijke basis vormt voor vleesvervangers, wordt geïmporteerd en komt dus van ver. Zonde, want de teelt van peulvruchten, waar o.a. soja, veldbonen, erwten, lupines en bruine bonen toe behoren, brengen vele voordelen met zich mee voor onze gezondheid, voor een gezonde bodem, biodiversiteit en klimaat.

Vanwege deze voordelen zouden telers ze graag in hun bouwplan opnemen, maar er is op dit moment maar weinig vraag naar Nederlandse teelt en het rendement voor de teler is te laag. Want maar weinig Nederlandse verwerkers, marktpartijen en consumenten kennen deze voordelen, waardoor ons milieu niet voldoende profiteert van de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten! Hier gaat FoodLab Pulses verandering in brengen. In 2020 zijn verwerkers, telers en ontwerpers samen aan de slag gegaan om nieuwe producten te ontwikkelen die de Nederlandse teelt van peulvruchten stimuleren. Zodat dit nieuwe kansen biedt voor telers. Want hoe mooi zou het zijn, om plantaardige eiwitproducten van Nederlandse Bodem te kunnen eten en drinken? Dat is gezond voor de mens, goed voor de bodem en biodiversiteit en goed voor het klimaat!

Over FoodLab Pulses

Foodlab Pulses stimuleert marktpartijen en de verwerkende industrie om nieuwe producten of concepten te ontwikkelen op basis van lokaal geteelde eiwitgewassen, met focus op peulvruchten. Zo wordt meerwaarde voor de gebruikte peulvruchten gegenereerd. Dit zorgt ervoor dat telers in Nederland meer eiwitgewassen kunnen gaan telen en consumenten eiwitproducten uit eigen land kunnen eten; met positieve effecten voor mens, bodem, biodiversiteit en klimaat!

De FoodLab is een methode die is ontwikkeld door Kunstloc Brabant en in samenwerking met ZLTO is aangescherpt in de praktijk. Een FoodLab wordt ingezet rond complexe vraagstukken waar innovatieve oplossingen voor nodig zijn. De werkwijze is die van co-creatie tussen partijen uit de agrofood-sector en de creatieve sector. Rond een specifiek vraagstuk worden koppels gemaakt van ontwerpers en ondernemers (verwerkers/telers) die samen een oplossing gaan ontwikkelen voor het vraagstuk. De koppels werken gedurende enkele maanden intensief samen. Aan het eind worden prototypes opgeleverd die getest zijn aan de markt.

De Koppels

Tijdens de Dutch Design Week 2019 kwamen 10 ontwerpers en 10 verwerkers (van peulvruchten) bijeen in Eindhoven voor FoodLab Pulses. Tijdens een korte speeddate werd er kennis gemaakt en zijn er 5 koppels van ontwerpers en verwerkers geselecteerd die tussen toen en oktober 2020 spannende, nieuwe, lekkere en aansprekende concepten hebben bedacht voor peulvruchten van Nederlandse bodem.

De Nieuwe Melkboer, deelnemer FoodLabPulses: “Graag willen we consumenten laten zien dat soja ook een duurzaam product kan zijn door het lokaal te telen en niet vanuit andere continenten te importeren. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe gezond en vooral smakelijk Nederlandse soja kan zijn. Hoe gaaf zou het zijn als we een lekkere drank kunnen maken van de kidneyboon, lupineboon of misschien wel een hybrideproduct van deze peulvruchten gecombineerd?”

Klik hieronder op één van de koppels voor meer informatie:

>>> Ekoplaza (Steven IJzerman) & Eatelier (Katinka Versendaal)

>>> BOON (Michael Luesink en Ellen Donkers) & Katja Gruijters

>>> Freggies (Mike Maduro) & Foodcurators (Lucas Mullié en Digna Kosse)

Lees hier hoe het drietal achteraf reflecteerde op het project.

>>> De Nieuwe Melkboer (Bart en Tom Grobben) & Concept Creation Chef (Sam Vreeke)

>>> Nijland Food (Ester Mulschlegel) & Firma vier (Dennis Favier)

Per koppel zijn de deelnemers aan de slag gegaan met nieuwe concepten. Ieder in zijn eigen vakgebied en met zijn eigen focus, maar stuk voor stuk werkten de koppels aan concepten die de teelt van peulvruchten stimuleren. Want waarom zouden we wel heel veel peulvruchten blijven importeren en niet investeren in een florerende lokale teelt?

Concept Creation Chef, Sam Vreeke: “Vaak wordt er gedacht dat de peulvrucht geen grote meerwaarde heeft als het gaat om een culinaire aanvulling in de Nederlandse keuken. Daarom is het extra interessant om te tonen dat er oneindig veel mogelijkheden zijn met peulvruchten.”

Van groene camembert tot bonenbrood

De koppels werkten stuk voor stuk aan vernieuwende concepten. Steven en Katinka verrasten met een plantaardige ‘zuivel’-lijn met een opvallende kleur: een groene yoghurt, een groene feta en een groene camembert. Allemaal producten van één fermentatieproces. BOON en Food designer Katja ontwikkelden de eerste Nederlandse tofu gemaakt van veldbonen. Dennis en Ester bedachten een plantaardige maaltijdverrijker in diverse smaakvariaties die ook koud gegeten kan worden. De Nieuwe Melkboer en Sam Vreeke kwamen met een veldbonendrank, speciaal voor barista’s. En Mike, Digna en Lucas tenslotte, presenteerden drie verschillende soorten brood, gebakken met meel van bonen.

Op 22 oktober, tijdens de Dutch Design Week, presenteerden de koppels hun concepten in een talkshow. Nieuwsgierig? Kijk het hier terug.

 

FoodLab Pulses is een project van ZLTO in samenwerking met het platform Agri Meets Design en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, Provincie Noord-Brabant, Provincie Overijssel en The Protein Cluster.

Stichting DOEN

DOEN gelooft in een groene, sociale en creatieve samenleving. Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende duurzame en sociale initiatieven. DOEN geeft deze voorlopers een vliegende start, zodat zij kunnen laten zien dat het kan en daarmee anderen inspireren. Waar mogelijk draagt DOEN na die eerste fase het stokje over aan andere partijen die de impact van de voorlopers kunnen vergroten. www.doen.nl

Projectupdates

De primeur van Nederlandse peulvrucht-producten op de Dutch Design Week

Vijf koppels van ontwerpers én verwerkers gingen bijna een jaar geleden een bijzonder avontuur…

Lees verder

FoodLab Pulses, een update!

Binnen FoodLab Pulses werken 5 koppels uit de agrofood-sector en de creatieve sector middels…

Lees verder

Broodformule ontrafeld

FoodLab Pulses is afgelopen. Maar terwijl dat op projectbasis misschien zo mag zijn, voelt…

Lees verder

Faba Factory ontdekken

FoodLab Pulses is afgelopen. Maar terwijl dat op projectbasis misschien zo mag zijn, voelt…

Lees verder

Andere FoodLabs

FoodLab Food Heroes

Tijdens de Dutch Design Week 2016 is een nieuw Agri meets Design FoodLab gestart:…

Lees verder

FoodLabPeel

Korte omschrijving

Lees verder

FoodLab teeltondersteunende voorzieningen

Er is een nieuw FoodLab van start. We moeten het namelijk hebben over teeltondersteunende…

Lees verder