EGGchange
Een pluimveehouder is afhankelijk van de vraag naar zijn eieren en daarom produceert hij vooral plofkipeieren. Uiteindelijk wordt hij gewoon gestuurd door economische wetten. Maar is een ei niet meer dan geld?
Een pluimveehouder is afhankelijk van de vraag naar zijn eieren en daarom produceert hij vooral plofkipeieren. Uiteindelijk wordt hij gewoon gestuurd door economische wetten. Maar is een ei niet meer dan geld?
Twan Engelen heeft samen met zijn broer meerdere pluimveebedrijven met broedeieren voor vleeskuikens. Op het bedrijf worden ‘genoeg eieren geproduceerd voor vleeskuikens om de hele Jumbo van vleeskuikens te voorzien’. De broedeieren worden geëxporteerd naar landen zoals Irak, Oekraïne en Rusland. Vanuit marktperspectief lijkt het logisch omdat in deze landen veel kip gegeten wordt en ze hebben daar niet voldoende broedeieren uit eigen land (in aantal en/of kwaliteit) om deze behoefte in te vullen. Twan vraagt zich af of het legitiem is dat zij, in de Peel, zoveel eieren produceren voor het buitenland. Hij merkt dat hier veel vragen over gesteld worden. Zijn de schaal en ontwikkeling van grootschalige pluimveebedrijven nog legitiem in de huidige maatschappelijke context?
Eigenaar van grootschalige pluimveebedrijven Twan Engelen en eetontwerper Marije Vogelzang onderzochten of de schaal en ontwikkeling van Twans bedrijf legitiem is in de huidige maatschappelijke context. Twan stelde een ethische vraag waarvan Marije snel teruggaf dat haar persoonlijke antwoord minder waardevol zou zijn dan een maatschappelijke dialoog. De manier waarop de pluimveesector zich heeft ontwikkeld heeft is onderdeel van het kapitalistische systeem waarin we ons bevinden. Om dit uitgangspunt mee te geven in het gesprek over de pluimveesector ontwikkelde Marije The EGGchange.
Marije kwam met The EGGchange; een wisselkantoor voor bevruchtte eieren. Marije: “Omdat eieren veel meer waard zijn dan een muntje. Ga maar na; als je moet kiezen tussen een muntje en een ei, wat levert er dan meer op? Een muntje, een euro, kun je niet eten en er zit nauwelijks rente op. Een bevrucht ei daarentegen is ten eerste eetbaar en daarnaast kun je het uitbroeden. Daarmee krijg je óf meer eten in de vorm van vlees, óf meer kippen die bevruchte eieren kunnen leggen. Je rentepercentage is dus veel hoger!”
The EGGCHANGE is een uitkomst van FoodLabPeel, waar vijf koppels van boeren en designers aan meededen. Kijk voor een overzicht hier!