• Vraagstuk
  • Matchmaking
  • Onderzoek
  • Concept
  • Presentatie
  • Matchmaking
  • Results

Coronacalls

Tijdens de corona-periode zorgden we samen met Slow Food Youth Network voor verdieping op de woensdag, we doopten de woensdagavond om tot voedselavond!

Coronacalls

Tijdens de corona-periode zorgden we samen met Slow Food Youth Network voor verdieping op de woensdag, we doopten de woensdagavond om tot voedselavond!

In tijden van Corona komen we steeds dichter bij onze eerste levensbehoeftes. En één van de belangrijkste is natuurlijk: voedsel. We zien arbeidstekorten, overschotten/verspilling en afzetkanalen die verdwijnen. Maar we zien ook een run op lokaal voedsel en nieuwe samenwerkingen. Laten we samen eens kijken wat deze uitdagingen en kansen betekenen op het boerenbedrijf.

De ene week ging SFYN met supportsessies gezamenlijk in gesprek over een onderwerp samen met twee ‘tafelgasten’. De andere week gingen op het instagram-kanaal van Agri meets Design een designer en boer live in gesprek over een vraagstuk van de boer. Bij beide gold: we verdiepten ons in één onderwerp, stelden vragen en hielpen elkaar vooruit. En er zijn mooie samenwerkingen ontstaan om te werken aan een toekomstbestendig voedselsysteem.


SFYN Support Sessie

De laatste Support Sessie vond plaats op 3 juni.


Coronacalls

De laatste Coronacall vond plaats op 8 juli. Kijk een aantal van de calls terug via @agrimeetsdesign_nl

Coronacall #6 Marrit & Wieteke

Marrit en haar vriend zitten middenin het proces van bedrijfsovername van Boerderij Buitenverwachting in Hoogmade. Eind 2020 willen Bas en zijn broer samen het multifunctionele biologische bedrijf van zijn ouders over nemen. Zoals bij veel bedrijfsovernames brengt het proces sociale uitdagingen met zich mee voor de betrokken generaties. De kern van het bedrijf zijn de 50 melkkoeien, maar er zijn ook andere dieren op het erf zoals zeldzame Nederlandse bonte geiten en schapen. Bas maakt rauwmelkse biologische koeienkaas en Marrit maakt sinds een aantal jaar geitenkaas met natuurkorst,  koespecfieke standyoghurt en is bezig met de ontwikkeling van witschimmelkazen. Dat wil ze graag blijven doen op het familiebedrijf, maar ze worstelt nog met goede voorfinanciering en een goed bedrijfsplan.

Doordat tijdens de coronaperiode alles tot stilstand kwam, kwam Marrit tot de conclusie dat ze te lang stil hebben gestaan met de identiteitsontwikkeling van het bedrijf. Het bedrijf zoals dat er vandaag uit ziet past nog niet helemaal in hun beeld, wat met de verkoop van kazen een uitdaging oplevert. Communiceer je je visie of de dagelijkse werkelijkheid van het bedrijf? Verkoop je je kazen onder de naam van het bedrijf of maak je er een coherent eigen merk van? Het lukt veel lokale en bijzondere producenten om juist in deze periode consumenten te boeien en te binden. Marrit stoeit hiermee omdat de communicatie van het bedrijf momenteel out-datet en niet coherent is. Hoe bouwen ze aan een sterk merk voor hun productverkoop terwijl het proces van bedrijfsovername nog in gang is?

Wieteke Brocken is een ontwerper met een voorliefde voor eco-sociale projecten en co-creatie processen. Lees hier terug hoe het gesprek verliep.

Coronacall #5 Mandy en Jamie & Fides

Mandy van Mersbergen wil samen met haar vriend Jamie het melkveebedrijf van haar ouders overnemen in Babyloniënbroek. Ze zijn druk bezig met het overnameproces en willen een innovatief bedrijf ontwikkelen. Ze hebben vele ambities. Eén ervan is dat ze zelf zuivel van de koeien willen gaan verwerken. Om een toekomstbestendig bedrijf te ontwikkelen is het voor Mandy en Jamie heel duidelijk wat ze nodig hebben: een onderscheidend bedrijfsconcept en een klantenkring. Ze zien dat er nu in Corona-tijd meer aandacht is voor lokaal voedsel en kopen bij de boer. Maar als alle boeren daar nu voor kiezen: hoe onderscheidend ben je dan nog? En past zuivelverwerking bij een onderscheidend concept? Mandy en Jamie zijn nieuwsgierig. En daarnaast… Als ze dan zuivel gaan verwerken… hoe kunnen ze nu al, in dit Corona tijdperk bouwen aan hun klantenkring naast het Youtubekanaal ‘De Boeren Broekies’ dat ze al hebben?

Fides Lapidaire is social designer, en zet graag complexe vraagstukken om in verrassende perspectieven. De momenten en indrukken die ze hiermee regisseert zijn vaak onvergetelijk. Lees hier hoe enthousiast en interessant het gesprek was!

Coronacall #4 Miriam en Lieke

Miriam en Marcel Berkvens runnen samen een varkensbedrijf in Mariahout. Al jaren willen ze hun omgeving, de consumenten en burgers, laten zien hoe veelzijdig hun mooie dieren zijn. Dit deden ze al met hun patécafé maar ze gaan nog een stapje verder: ze openen een winkel in Veghel genaamd Eigezwijns. Hier kan iedereen genieten van allemaal mooie producten die gemaakt worden met behulp van varkens. Maar zo’n winkel openen vraagt nogal wat. Miriam: “Ik wil een winkelinrichting die anders is dan bij anderen. Het moet speciaal zijn en aantrekkelijk. Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn winkel zo inricht dat hij nu met de 1,5 meter samenleving goed ingedeeld is en in de toekomst omgebouwd kan worden tot het ‘nieuwe nu’?”

Lieke Dols is Trend Forecaster en Toekomststrateeg en gaat met Miriam aan de slag voor een toekomstbestendige winkel. Lees hier terug hoe het gesprek was.

Coronacall #3 Peter en Beatrijs

Peter van de Voort runt, samen met zijn vader Jan Dirk, De Groote Voort. Het bedrijf in Lunteren is beter bekend onder de naam ‘Remeker’. Bij Remeker denken mensen vaak aan jersey koeien, ander voer, de bodem, biologisch dynamisch, kaas en ghee én aan het enthousiasme en de passie van vader en zoon. Ook bij Remeker heeft de Coronacrisis een flinke impact. Normaal gesproken gaat de helft van hun kaas naar de horeca. Van de ene op de andere dag misten ze de helft van hun afzet. Gelukkig zien ze wel dat kaasspeciaalzaken meer bestellen waardoor de klap al iets minder heftig is, maar zet deze lijn door? Het zet Peter aan het denken: “Wat is een gezond model voor ons bedrijf? Moet ik wachten tot mijn afzet ooit weer ‘normaal’ wordt, of moet ik mijn verdienmodel aanpassen?”

Beatrijs Voorneman is senior designer bij Reframing Studio. Deze empathische designer heeft een passie voor voedsel/landbouw, luisteren, begrijpen en interpreteren. Lees hier hoe het gesprek ging.

Coronacall #2 Doetie en Rosa

Doetie Trinks en Rosa van der Kamp duiken woensdagavond in een prangend vraagstuk dat bij Doetie is gegroeid tijdens deze corona-periode. Doetie Trinks is geitenhoudster in het Friese Jubbega. Met de melk van haar geiten maakt ze mooie rauwmelkse kaasjes. Nu in tijden van Corona gaan de gewone markten wel door, maar de streekmarkten waar Doetie graag staat helaas niet. Deze worden gezien als evenementen. Doetie mist het contact met de consument. Doetie: “Ik vind het ongelofelijk leuk om mijn passie en kennis van natuurlijk en echt traditioneel verzuivelen te delen. Naast de streekmarkten die niet door gaan, vallen ook mijn meesterklassen Traditioneel Verzuivelen/verkazen in het water. Ik zou enorm geholpen zijn als iemand met me mee wil en kan denken! Hoe kan ik op een goede manier mijn kennis en passie delen? En hoe kan ik de meesterklassen verzuivelen naar een nieuw level brengen?”

Rosa van der Kamp (Studio Rosa Dietz), multidisciplinair conceptueel designer, gaat met Doetie in gesprek. Lees hier terug hoe dat was.

Coronacall #1 Marianne & Marc

Op woensdag 29 april gingen Marianne van den Hoek en Marc Paulusma er eens even goed voor zitten. Marianne runt samen met haar man Coen een akkerbouwbedrijf in Zeeland. In tijden van crisis staan mensen meer stil bij wat echt belangrijk is, ook als het gaat om voedsel. Marianne: “Al jaren wordt er gesproken over het verkleinen van de afstand tussen de producent en consument. Nu, in de coronacrisis, wordt de boer gelukkig weer gevonden. Er is een toenemende vraag naar maaltijdboxen, mensen kopen lokaal voedsel en willen weten waar het vandaan komt. Ik hoop dat ook na de coronacrisis deze bewustwording en waardering voor ons voedsel en de producenten blijft. Hoe zorgen we ervoor dat boer en burger elkaar blijven vinden? Hoe stimuleren we dat mensen Nederlands voedsel kopen voor een eerlijke prijs?”

Marc Paulusma, conceptueel en ruimtelijk designer, ging met Marianne in gesprek. Lees hier terug hoe dat was.

Projectupdates

Coronacall #1 Marianne & Marc

Tijdens de corona-periode zorgen we samen met Slow Food Youth Network voor verdieping op…

Lees verder

Coronacall #2 Doetie & Rosa

Tijdens de corona-periode zorgen we samen met Slow Food Youth Network voor verdieping op…

Lees verder

Coronacall #3 Peter & Beatrijs

Tijdens de corona-periode zorgen we samen met Slow Food Youth Network voor verdieping op…

Lees verder

Coronacall #4 Marcel en Miriam & Lieke

Tijdens de corona-periode zorgen we voor verdieping op de woensdag, we dopen de woensdagavond…

Lees verder

Coronacall #5 Mandy en Jamie & Fides

Tijdens de corona-periode zorgen we voor verdieping op de woensdag, we dopen de woensdagavond…

Lees verder

Coronacall #6 Marrit & Wieteke

Tijdens de corona-periode zorgen we voor verdieping op de woensdag, we dopen de woensdagavond…

Lees verder