• Vraagstuk
  • Matchmaking
  • Onderzoek
  • Concept
  • Presentatie
  • Matchmaking
  • Results

Farm Hack #1

Lokaal voedsel is hot. Maar hoe krijg je die lokaal geproduceerde topproducten van kleinschalige telers en producenten efficiënt bij de consument in de stad? Agri meets Design organiseerde tijdens de Dutch Design Week 2014 een hackathon om slimme, nieuwe logistieke concepten te bedenken.

Vraagstuk

De centrale vraag tijdens deze Farmhack was hoe zogenaamde ‘korte keten’ boeren hun producten van de streek naar de stad in kunnen krijgen. Het gaat er dus om producten direct van de boer naar de consument te brengen, zonder dat er eerst een groothandel, supermarkt of distributiecentrum bij komt kijken. Tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat er met halflege busjes op en neer wordt gereden tussen stad en land. De uitdaging is om slimme nieuwe logistieke concepten te bedenken en te zorgen voor onderscheidend vermogen voor de streekproducten.

Matchmaking

Twee partijen uit de regio brachten hun uitdaging in: Jos van Leussen, initiatiefnemer van ‘De Zwolse Stadslanderijen’, eenboerenbeheermaatschappij die zich richt op het beheer en gebruik van een deel van de ‘reservegronden woningbouw’ (honderden hectaren grond in en rond de stad die ooit bedoeld waren voor woningbouw), en Ilona Lagas, voorzitter van Vechtdalproducten, een coöperatie in het Overijssels Vechtdal waarin producenten, bewerkers en gebruikers in de horeca zijn verenigd.

Onderzoek

Tijdens de FarmHack gingen drie interdisciplinaire teams aan de slag, bestaande uit programmeurs, engineers, business developers, designers, wetenschappers èn een architect! Samen verkenden ze de mogelijkheden van data en technologie voor de toekomst van de landbouw en in gesprek over hergebruik van landbouwdata voor communicatie en interactie met de omgeving.

Concept

Hallo boer! was de naam van het winnende team. Ze onderzochten de mogelijkheid om de consument van streekproducten beter, leuker te informeren over wat er op de boerderij allemaal gebeurd. Of je nu op vakantie bent en snel wil kunnen zien waar je lokaal eten kan kopen, of in Zwolle woont en door de seizoenen heen wil volgen hoe de gewassen groeien, wanneer het oogsttijd is of hoe jouw aankoop van streekproducten bijdraagt aan een gezonde bodem of een mooie stadsrand.

Het team heeft gekeken naar een aantal bestaande tools, zoals Boer en Bunder en het prototype van de “wat groeit hier” app. Het eerste doel was om een interactieve website te ontwikkelen. Maar het is natuurlijk mogelijk om door te ontwikkelen naar een mobiele app en mogelijk andere interactieve vormen. De demo app draait hier “live”, meer achtergrond en documentatie (functionaliteiten, gebruikte data, etc.) vind je hier.

De Vechtdal Stadslanderijen Box

De tweede plaats was voor het concept van een Stadslanderijen-bezorgbox. Daarmee moest het  zo eenvoudig mogelijk worden om in de stad direct eten te ontvangen van de lokale boer. Het team koos bewust voor de gemiddelde consument, die gesteld is op gemak, betaalbaarheid en snelheid. Met hun Stadslanderijen-box wilde het team op prijs concurreren met de supermarkt, en hadden daarvoor een zeer efficiënte logistiek uitgedacht om de betaalbaarheid van de box te garanderen .

Kijk hier voor meer concept, uitwerking en presentatie.

Vechtdal Food Hub

De derde plaats was voor het team dat heeft gewerkt aan het concept van een Food Hub: een centraal distributiepunt, opslag en winkel in één, voor zowel goederen als data. Het team had al een fysieke plek voor deze FoodHub op het oog, aan de rand van de standslanderijen, direct buiten Zwolle. Het idee was verder om de FoodHub coöperatief te organiseren, waarbij het eigendom van de organisatie in handen zou liggen van boeren en tuinders in de stadsranden van de stad.

Boeren leveren daarbij goederen en data aan de hub: data over het huidig aanbod, het aanbod op de korte termijn en het aanbod op de lange termijn. De data en de goederen worden in de hub verzameld en gesorteerd. Dit levert voordeel op voor aangesloten boeren, namelijk gegarandeerde afzet en een stuk ‘ontzorging’. De hub levert vervolgens de goederen en data door naar consumenten, horeca en verwerkers. In de hub hangen bij de schappen bijvoorbeeld touchscreens waarop informatie is te zien over het product, zoals herkomstbeschrijving, foto’s, filmpjes, e.d. Deze info is ook beschikbaar op een mobiele app.

Kijk hier voor meer concept, uitwerking en presentatie!

Presentatie

Aan het eind van de hackathon presenteerden de teams hun werk werd de winnaar bekend gemaakt. Team Hallo Boer! won en kreeg de kans ‘AirBNB voor lokale producten’ verder te ontwikkelen. Check het resultaat op: http://www.halloboer.org/

FarmHack is een open source project. Daarom zijn de resultaten van alle FarmHacks zijn vastgelegd in een speciaal daartoe ontworpen open ecosysteem: GitHub. Daarin kunnen mensen goed samen aan broncodes werken. Kijk bij de teambeschrijvingen onder ‘Concept’ of je toegang tot deze gegevens kunt krijgen!