Hoe lokaal is lokaal eigenlijk bij biologisch?
Consumenten van biologische producten hebben hoge verwachtingen. Dat producten lokaal geproduceerd zijn bijvoorbeeld, met zo min mogelijk foodmiles. De vraag naar lokale biologische producten neemt dan ook toe. Kan de biologische sector al deze verwachtingen waarmaken? En zo ja, hoe? Om die vragen te beantwoorden zijn drie verschillende ondernemers gekoppeld aan drie kunstenaars die de komende DDW hun ideeën zullen presenteren.
De agrarische ondernemers lopen tegen communicatievragen op. Hoe vertel je het verhaal over lokaal als het product van het erf af is? Een stukje vlees van de boer om de hoek is een lokaal stukje vlees. Maar hoe lokaal is het voer van het dier? En waar gaat de mest naartoe?” Bionext zorgde in opdracht van Agri meets Design voor de matchmaking tussen boeren en kunstenaars en begeleidt het proces. Leer hier meer over dit intensieve proces.
In het plaatsje Nederland, aan de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, ligt de zuivelboerderij van familie De Lange. De boerderij met de naam Weerribben Zuivel ligt midden tussen de rietvelden, graslanden en het water. De familie beheert 150 hectare grond in samenwerking met terreinbeherende organisaties. In ruil hiervoor mogen ze hun koeien weiden in dit gebied. Weerribben Zuivel verwerk op ambachtelijke wijze zowel eigen melk (onder het merk Weerribben Zuivel) als de producten van alle andere biologisch-dynamische boeren (onder het merk Zuiver Zuivel). Horeca en speciaalzaken zijn nu nog de grootste afnemers van het assortiment biologische zuivelproducten.
De vraag van Klaas de Lange is daarom: hoe kan ik goede, eerlijke informatie over onze lokale producten bij de consument brengen? En hoe kom ik erachter wat de consument dan wil weten?
Klaas de Lange werd door Bionext, Kunstlab en Agri meets Design gekoppeld aan Astrid van Loo. Zij studeerde fotografie in Enschede en werkt sinds 1994 als zelfstandig fotograaf en kunstenaar in Deventer. “Ik heb nog bijna geen foto’s gemaakt”, reageert Astrid lachend op de vraag hoe het staat met de samenwerking. “Mijn rol is op dit moment meer die van een onderzoeker. Samen met Klaas hebben we uitgeplozen hoe bewoners van de gemeente aankijken tegen lokaal geproduceerde zuivel. Met twee emmertjes en een aantal stellingen onder de arm zijn we het dorp in gegaan. Wat onderscheidt Weerribben Zuivel bijvoorbeeld van Campina of Melkunie? En is Weerribben Zuivel wel zo bekend als Klaas zelf denkt? Zulke vragen kwamen aan bod.”
Klaas en Astrid willen hun onderzoek de komende tijd opschalen. “We gaan op tournee!”, zegt Astrid. “Met een ‘ervaringspaviljoen’ willen we dwars door het land trekken en in zuivelspeciaalzaken kennis ophalen bij consumenten en ze tegelijkertijd Weerribben Zuivel laten ervaren. Alle zintuigen worden geprikkeld.” Ook wordt verder onderzocht hoe social media kunnen bijdragen aan het imago van biodynamische zuivelproductie. Wordt vervolgd dus.
Tijdens de Dutch Designweek 2019 in oktober hebben Astrid de Loo, Klaas de Lange en de andere kunstenaars en ondernemers laten zien waar ze stonden.
De eindresultaten worden verwacht tijdens de Bio-beurs in januari 2020.