Op vrijdag 24 augustus vond in Raalte de jaarlijkse Boerendag plaats. Deze dag is onderdeel van het Sallands oogstfeest ‘Stöppelhaene’. De Boerendag trapte af met een groot symposium voor agrarisch ondernemers, plaatselijke politici en betrokken organisaties, zoals het Agri&Food Innovatiecluster, Kennispoort regio Zwolle, Salland Boert en Eet Bewust en natuurlijk LTO Noord. Agri meets Design was ook van de partij en liet het publiek kennismaken met designer Sietske en boer Rudie.
Het thema van de dag: Boerenkracht is een kunst. Daar was dagvoorzitter Roland Kip het in elk geval roerend mee eens. Die kracht zit ’m niet alleen in de werkmentaliteit van agrariërs, want dat boeren niet bang zijn de handen uit de mouwen te steken, is bekend. Hij doelde op de innovatiekracht van agrarisch ondernemers. Op de manier waarop een boer zijn creativiteit weet te gebruiken om zijn bedrijf optimaal te laten draaien. “Daar mogen we best trots op zijn”, vond Kip.
Dat die creativiteit in de toekomst flink moet worden aangesproken, bleek wel uit de presentatie van het Agri Food Tech Platform. Pieter van Hout, projectleider van het platform, liet de zaal het eten van de toekomst zien en proeven. Kweekvlees, 3D-geprint voedsel en opgewaardeerde sla zijn volgens Van Hout keihard nodig om de wereld in de toekomst te blijven voeden. Een uitdaging voor de boeren van nu. “Denk nu al na over de impact die high-tech-voedsel gaat hebben op u als voedselproducent”, waarschuwde Van Hout de aanwezigen.
“Durf te kiezen voor een duurzame toekomst. Ga samenwerken. Geef nooit op. En ben trots op wat je doet!”
Ook visserman Louwe de Boer presenteerde een knap staaltje ‘omdenken’. Zijn Urks vissersbedrijf Ekofish is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de belangrijkste duurzame visleverancier- en verwerker voor grote retailketens. “Het roer moest om”, legde De Boer uit. “Tot begin 2000 waren we een traditioneel bedrijf. We hadden geïnvesteerd in het grootste schip van Nederland. Maar op een gegeven moment ging zo’n 80% van onze omzet op aan brandstofkosten. Dat kan op een andere manier, wist ik.” Ekofisch bouwde zijn vloot om en ging met nieuwe technieken aan de slag. Inmiddels is Ekofish volledig MSC-gecertificeerd en werkt het bedrijf nauw samen met het Wereld Natuur Fonds. Wat agrariërs daarvan kunnen leren? “Durf de weg in te slaan naar een duurzame toekomst. Geef nooit op. Ga samenwerken. En ben trots op wat je doet”, gaf De Boer mee aan de agrariërs in de zaal.
“Ik merk dat het lastig is om het verhaal van mijn boerenbedrijf goed over te brengen naar de consument.”
Agri meets Design is helemaal voor samenwerking. De nieuwste match is die tussen designer Sietste Klooster en agrarisch ondernemer Rudie Freriks, eigenaar van melkveebedrijf De Achtermaate. Sietske en Rudie zullen de komende tijd samen optrekken. “Want”, zegt Rudie, “ik worstel met de positionering van mijn bedrijf. Het is lastig om het verhaal van mijn bedrijf over te brengen naar de consument. Daarom ben ik heel benieuwd wat Sietske voor mij kan betekenen.” Designer Sietske gaat graag in op die uitnodiging. Sietske: “Als designer ben ik gespecialiseerd in het op gang brengen van systeemveranderingen tussen agrariërs, consumenten en het bedrijfsleven. Ik werk al een tijdje op verschillende boerderijen. Met hulp van Agri meets Design richtte ik bijvoorbeeld De Melksalon op: een pilotinstallatie om gescheiden melkstromen mogelijk te maken. Daardoor kan een boer veel meer keuze bieden aan de consument en wordt de keten van zuivelverwerking verkort.” Gaat Sietske dit ook bij Rudie proberen? “Geen idee”, lacht Sietske. “Eerst maar eens onderzoeken hoe Rudie’s bedrijf in elkaar steekt.” Rudie: “Ik sta open voor een paar nieuwsgierige ogen. Die zien dingen die ik zelf misschien niet meer zie.”
We blijven Rudie en Sietske volgen en zien ze weer 20 t/m 28 oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
Aan het einde van het symposium is er de feestelijke lancering van ‘HalloBoer’. Dit is een online platform dat mensen bewuster moet maken van hun omgeving en alle lekkere, duurzame en gezonde streekproducten die er te vinden zijn. Initiatiefnemer Niels Tomson: “HalloBoer brengt vraag en aanbod bij elkaar. Samen zetten we de mooiste Nederlandse producten in de etalage bij ketenpartners, de consument en partners uit de regio. Ik verbaas mij erover dat er zoveel prachtige producten in mijn omgeving worden gemaakt, maar dat die moeilijk te vinden zijn of anoniem worden verkocht of geproduceerd. Dit kan efficiënter en beter! Vandaar HalloBoer.” Op dit moment is HalloBoer nog voornamelijk actief in de provincie Overijssel. Kijk op www.halloboer.org voor meer informatie.