Stem op je favoriete voedselontwerp voor de Future Food Design Awards

Vanaf vandaag kun je stemmen op één van de drie genomineerden voor de Future Food Design Awards. Deze internationale stimuleringsprijs wordt uitgereikt aan vernieuwende ontwerpen die de toekomst van ons voedsel op zijn kop zetten. De drie genomineerden zijn Fernando Laposse (Mexico) met het maisproject Totomoxtle, Katharina Unger (Oostenrijk) met Livin, de insectenboerderij voor op je aanrecht en Marie Caye (Frankrijk) met de autonome robot SAM. Allen maken kans op de publieksprijs en de juryprijs die op 26 oktober worden uitgereikt in The Embassy of Food tijdens de Dutch Design Week.

De selectie

Juryvoorzitter en eetontwerper Marije Vogelzang was “blij verrast door de enorme creativiteit, de diversiteit en de professionaliteit van alle inzendingen uit de hele wereld.” De jury zag toepasbare ontwerpen voorbijkomen, zoals Livin: s ‘werelds eerste insectenboerderij voor op het aanrecht en het project Totomoxtle waarbij samen met Mexicaanse boeren wordt gewerkt aan nieuwe verdienmodellen voor lokale maissoorten. Onder de inzendingen waren ook meer conceptuele ontwerpen die ons doen nadenken over de toekomst, zoals het ontwerp SAM, een zelfregulerende robot die zorgt voor onze voedselproductie.

De uitreiking

Uit de 73 inzendingen zijn drie genomineerden geselecteerd door een internationaal gerenommeerde jury bestaande uit eetonwerper Marije Vogelzang, de Zuid Afrikaanse journaliste Nadine Botha, agrariër Jeroen Klompe en kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort. De winnaar ontvangt een stimuleringsprijs van € 5.000,-. Ook wordt er een publieksprijs uitgereikt á € 2.500,- voor het ontwerp dat wereldwijd de meeste stemmen ontvangt. Iedereen kan vanaf nu zijn stem uitbrengen via www.futurefooddesignawards.com. De uitreiking vindt plaats op 26 oktober in The Embassy of Food op de Dutch Design Week.

Over de Future Food Design Awards

Steeds meer ontwerpers zijn betrokken bij het vormgeven van ons voedselsysteem en komen met intelligente en duurzame oplossingen voor grote voedselvraagstukken. Helaas voeren puur esthetische ontwerpen nog vaak de boventoon op internationale designconferenties. Daarom nemen Agri meets Design en The Dutch Institute of Food&Design het initiatief tot de Future Food Design Awards.

De Future Food Design Awards worden mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken, de Provincie Noord-Brabant en ZLTO en wordt ondersteund door Triodos Foundation.

Totomoxtle en SAM

Links: SAM door Marie Caye | Rechts: Totomoxtle door Fernando Laposse

Livin door Katharina Unger

Livin door Katharina Unger