‘Plukgoed’ is buitenkans voor fijnproevers

Appels, peren, komkommers, bananen: in de supermarkt is het vaak eenheidsworst. Neem de Elstar. Die appels zien er in het supermarktschap bijna het hele jaar precies hetzelfde uit. Terwijl de allerlekkerste Elstars de winkels niet in komen, omdat ze te groot, te snel rijp of te geel zijn. Kunstenares Lobke Meekes en familie Lambregts van fruitteeltbedrijf de Stuifakker in Zevenbergschen Hoek willen dat veranderen. Hoe? Met Plukgoed!

Mooi plukmoment

Het is zondagochtend 30 september, halftien, en Lobke is er helemaal klaar voor. Al is ze ook nog wat zenuwachtig voor haar allereerste ‘Plukgoed Plukmoment’. Wat gaat er gebeuren? Lobke: “Vandaag ontvangen we op de Stuifakker vroege vogels en nieuwsgierige fruitliefhebbers. Zij gaan straks zelf Elstar-appels plukken en proeven. Dit zijn niet zomaar Elstars, maar de appels die zijn blijven hangen na de laatste pluk. En dat zijn de allersappigste en allerlekkerste. Het jammere is dat die appels de consument normaal gesproken niet bereiken, omdat ze niet voldoen aan de eisen van de retailers. Ze zijn te groot, niet mooi genoeg of niet lang genoeg houdbaar. Dit betekent dat een teler er dus niks mee kan. Ik vind dat zonde. Want de appels zijn het lekkerst. En daarom bedacht ik Plukgoed.”

Plukgoed

Bij Plukgoed draait het om de smaak, en niet om de looks. “De mensen die vandaag komen plukken, zijn de echte fijnproevers. Ze zijn geïnteresseerd in het verhaal achter de appel en bereid om er moeite voor te doen. Om verder te kijken dan de plaatselijke supermarkt.” Lobke hoopt met Plukgoed op termijn een volwaardig eigen merk te kunnen starten. “Als in de toekomst de Plukgoed-appels óók in de supermarkt te koop zijn, heeft de consument iets te kiezen. En wat mij betreft hoeft het niet bij appels te blijven. Een Plukgoed-peer, -kers, -tomaat; het kan allemaal. Het enige dat ervoor nodig is, zijn (supermarkt)ondernemers met lef.”

Kromme peer

Juanita (foto links) en Arjan Lambregts zijn precies zulke ondernemers. Zij stellen vandaag hun 27 hectare grote appel- en perengaard open voor het publiek. De match met Lobke (foto rechts) ontstond vorig jaar. Juanita: “We zaten met een volle koelcel met fruit dat we niet konden verkopen. De inkoper vond de vorm niet goed. Onbegrijpelijk. Toen ben ik met een kromme peer en een paar minder mooi gekleurde appels naar een bijeenkomst van ZLTO gegaan en met kunstenares Lobke in contact gekomen. Aan Lobke heb ik de vraag gesteld hoe we met perfect smakend fruit dat er niet perfect uitziet de consument kunnen bereiken. Zo is Plukgoed ontstaan.”

“Als in de toekomst de Plukgoed-appels óók in de supermarkt te koop zijn, heeft de consument iets te kiezen.”

Geluids-wandeling

De bezoekers van het ‘Plukgoed Plukmoment’ maken vanochtend een ‘geluids-wandeling’ tussen de honderden meters lange boomgaarden van de Stuifakker. Op verschillende plekken luisteren ze via koptelefoons naar korte geluidsfragmenten. Ze zijn ingesproken door Guido, de achtjarige zoon van fruittelers Juanita en Arjan. Hij vertelt over wat er allemaal groeit en bloeit op het veld. En dat is best nodig, vindt bezoekster Kirsten Engelen. Ze is samen met haar zoontje Tobias. “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen leren waar de appels en peren vandaan komen en dat niet iedere appel of peer hetzelfde is. Fruit dat er anders uitziet, kan heel lekker smaken. Dat hebben we vandaag zelf geproefd!”

Sap van Plukgoed

Bezoeker John Bruins is enthousiast over Plukgoed. “De dochter van een vriend van mij is vandaag jarig en ze wilde graag met iedereen naar de appelboomgaard. Ik was best verbaasd toen ik hoorde dat de Elstar-appels die er nu nog hangen blijkbaar niet interessant zijn voor de supermarkt. Ze zijn namelijk ontzettend lekker. Het zal ongetwijfeld met geld te maken hebben. In het buitenland zijn waarschijnlijk fruittelers waar retailers goedkoper kunnen inkopen. Maar ja, dan blijven onze telers met fruit zitten dat gewoon goed van kwaliteit is. Dat is natuurlijk onverteerbaar. Terwijl we mogelijkheden genoeg zijn. Ik hoorde van de boerin dat er ook appelsap van gemaakt kan worden. Plukgoed-sap, vers geperst. Klinkt goed, toch?”

Plukgoed-fruit is (nog) niet te koop in de supermarkt of bij de groenteman, maar wel in de boerderijwinkel van fruitteeltbedrijf de Stuifakker. Op www.plukgoed.nl kun je zien waar en wanneer je zélf kunt plukken en proeven. Of kijk op Facebook: @plukgoed.