Nederlandse peulvrucht terug van weggeweest

Tijdens de Dutch Design Week kwamen 10 ontwerpers en 10 verwerkers (van peulvruchten) bijeen in Eindhoven voor FoodLab Pulses. Tijdens een korte speeddate werd er kennis gemaakt en nu zijn er 5 koppels van ontwerpers en verwerkers geselecteerd die tussen nu en oktober 2020 spannende, nieuwe, lekkere en aansprekende concepten gaan bedenken voor peulvruchten van Nederlandse bodem.

Waarom FoodLab Pulses?

Ondanks de sterk groeiende consumptie van vleesvervangers in Nederland, die vaak op basis van peulvruchten worden gemaakt, worden er op dit moment in ons land nog maar weinig peulvruchten geteeld. Omdat er weinig vraag is naar Nederlandse teelt en het rendement voor de teler (nu nog) te laag is worden peulvruchten voor verreweg het grootste deel geïmporteerd. En dat is zonde, want peulvruchten zijn niet alleen gezond voor de mens; de teelt is ook heel goed voor de Nederlandse bodem en het milieu. De komende maanden gaan 5 koppels van verwerkers, telers en ontwerpers in het samenwerkingstraject FoodLab Pulses samen aan de slag om nieuwe producten of concepten te ontwikkelen die de Nederlandse teelt van peulvruchten stimuleren. Dit biedt niet alleen nieuwe kansen voor telers maar is ook goed voor onze gezondheid, milieu en klimaat.

De Nieuwe Melkboer, deelnemer FoodLab Pulses:

Klik op de foto voor meer informatie.

“Graag willen we consumenten laten zien dat soja ook een duurzaam product kan zijn door het lokaal te telen en niet vanuit andere continenten te importeren. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe gezond en vooral smakelijk zuivel van Nederlandse soja kan zijn. Maar, hoe gaaf zou het zijn als we ook een heel nieuwe en lekkere drank kunnen maken van de kidneyboon, lupineboon of misschien wel een combinatie van deze peulvruchten?”

Concept Creation Chef, Sam Vreeke: “Vaak wordt er gedacht dat de peulvrucht geen grote meerwaarde heeft als het gaat om een culinaire aanvulling in de Nederlandse keuken. Daarom is het extra interessant om te tonen dat er oneindig veel mogelijkheden zijn met peulvruchten.”

Wil je meer weten over wie de overige ontwerpers en verwerkers zijn?
>>> Lees dan hier verder.