Wat laurier en mythologie gemeen hebben

Laurus nobilis – een plant omgeven met sagen en legenden en niet alleen voor in de soep en stoofpotjes. Ontwerpster Jalila Essaidi maakt kennis met het welbekende laurlierblaadje dat onze maaltijden zo veel smaak geeft en dook in haar historie. Het zijn deze mythes die voor haar als vertrekpunt dienen in de zoektocht naar een nuttige bestemming voor laurieroverschotten in ons project Food Heroes. Het is teler Charl Goossens van de Keukenlaurier die het vraagstuk indiende.

De bekendheid van laurier gaat ver terug tot in de oudheid. Snuffelend in de boeken vind je vele mythen die het ontstaan van de plant omschrijven. Zo vond Jalila het verhaal over Apollo, de god van het licht, de zon en de poëzie. U kent hem vast van zijn hoogmoed waarmee hij spotte over de pijl en boog van de god Eros. Als wraak raakte Eros Apollo met een pijl van goud, waardoor hij in vuur en vlam staat door de nimf Daphne. Maar Daphne is geraakt met een pijl van lood. Zij voelt niets anders dan haat en afschuw voor de zonnegod. Ondanks Daphne’s afwijzing blijft Apollo haar achtervolgen tot Daphnes vader besluit om haar te veranderen in een laurierboom. Apollo kan niet anders dan zweren dat hij eeuwig van Daphne zal houden en verklaart haar de liefde, en schenkt haar in de vorm van de boom eeuwige jeugd en leven. En zo is het gekomen dat het laurierblad nooit zijn kleur verliest.

De mythe van Daphne en Apollo was het startpunt voor een weelderig voortbestaan van laurier in de oudheid. Zo werd het laurierblad overgenomen in verschillende culturen zoals de Romeinse en de Griekse. Tot vandaag de dag is de plant een symbool van eeuwig leven, van overwinning en van status. Ook staat het bekend om een groot aantal toepassingen. Zo is laurier wijds verspreid geraakt als specerij of decoratieplant, en staat het bekend om zijn therapeutische effecten op diverse ziekten. Laurier wordt zelfs ingezet tegen haaien vanwege zijn sterke geur.

De kennis en verhalen over laurier uit het verleden vormen samen met de huidige toepassingen de fundering voor het onderzoek van Jalila Essaidi. In het lab wordt op dit moment geëxperimenteerd met verschillende grondstoffen die uit de plant gewonnen kunnen worden om het vraagstuk over voedselverspilling te beantwoorden. Een focus ligt op wat er overblijft na de winning van o.a. de essentiële oliën, namelijk de altijd groenblijvende bladeren die prompt veranderen in parelwit en zo de zonnegod Apollo trotseren.