Kansen creëren voor peulvruchten: de boon in de spotlights

Peulvruchten passen in een gezond dieet en zijn goed voor het milieu. Ze binden stikstof uit de lucht, wat een positief effect heeft op de bodemvruchtbaarheid. Het gevolg is dat er minder of geen kunstmest gebruikt hoeft te worden. Klinkt allemaal aantrekkelijk, maar op dit moment verdienen Nederlandse telers geen knoop aan de boon. Dat gaat veranderen, als het aan Foodlab Pulses ligt. Op dinsdag 22 oktober gingen verwerkers en ontwerpers voor het eerst met elkaar aan tafel om nieuwe kansen voor peulvruchten te verkennen.

STUDIO Agri meets Design is deze middag een ontmoetingsplaats voor ondernemers die brood zien in peulvruchten en ontwerpers met vernieuwende plannen op het gebied van productinnovatie, -presentatie en -communicatie. Er is immers een prima markt voor vleesvervangende plantaardige producten, blijkt uit het groeiende aanbod in de winkels en de stijgende vraag bij consumenten. Waarom lukt het dan niet om de consument aan de veldbonen, erwten, lupines en bruine bonen te krijgen? “Peulvruchten hebben een wat stoffig en grijs imago”, legt projectbegeleider Agri- & Foodsector bij de Provincie Noord-Brabant Ellen ten Bult uit. “Bovendien is er maar weinig vraag naar Nederlandse teelt en het rendement voor de teler is te laag. Hier gaat FoodLab Pulses verandering in brengen.”

Die verandering begint vandaag bij de matchmaking tussen ondernemers en designers. “We gaan speeddaten”, kondigt Marjon Krol aan. Krol is projectleider Markt & Keten bij ZLTO en een van de kartrekkers in de eiwittransitie. Die transitie moet ertoe leiden dat producten als soja niet langer vanzelfsprekend geïmporteerd worden uit bijvoorbeeld Brazilië en dat er op termijn een voor agrariërs rendabel eiwitrijk alternatief komt voor vleesproducten. De speeddates geven de aanwezige producenten van vegetarische burgers en balletjes de kans een passende gesprekspartner te vinden in de persoon van een (food)designer.

De vraag is waar de telers vandaag zijn. Krol: “Die haken later in het proces aan. Als er naar aanleiding van vandaag mooie matches ontstaan tussen de ondernemers en designers die leiden tot aantrekkelijke nieuwe concepten en producten, wordt het voor de telers ook interessant om zich op peulvruchten te gaan richten. Ik ben ervan overtuigd dat er veel potentie is.”

“Wij zijn al lang overtuigd van de kwaliteit van peulvruchten”, zegt Elke Donkers van BOON Foodconcepts. “We brengen een hele range van veganistische plantaardige producten op de markt, op basis van bonen. De vraag hoe we met partners, bij voorkeur uit Nederland, nieuwe concepten kunnen introduceren op de markt, daar zijn we altijd mee bezig.” Welke vragen heeft Donkers aan de designers gesteld tijdens de speeddates? “Ik ben vooral op zoek naar vernieuwende manieren om onze producten onder de aandacht te brengen bij de consument, want de boon heeft een imagoprobleem.”

“Wat mij het meest heeft verrast deze middag is dat ik aardig wat mensen ben tegengekomen met veel kennis van zaken. Mensen die ik sowieso nog een keer wil zien omdat we een klik hadden”, zegt Frank Lagas van Labeij Food Products. Heeft Lagas misschien ook al voorzichtige ideeën naar aanleiding van de matchmaking? “Ik heb altijd een aantal dagen nodig om te broeden op nieuwe inzichten. ‘Componeren in m’n hoofd’, noem ik dat. Het wordt nog een hele kluif om van een peulvrucht iets sexy’s als een Tesla te maken. Hoewel, humus is niet aan te slepen, dus het kan.”

>> Lees hier meer over dit project.

In november wordt bekendgemaakt welke 5 ondernemer/designer-koppels doorgaan met hun ideeënontwikkeling. In maart verwacht Foodlab Pulses de eerste concepten te kunnen reviewen en in oktober 2020 vindt tijdens de Dutch Design Week de eindpresentatie plaats.

FoodLab Pulses is een project van ZLTO in samenwerking met het platform Agri Meets Design en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, Provincie Noord-Brabant, Provincie Overijssel en The Protein Cluster.