Interview met Marije Vogelzang

Tijdens Dutch Design Week 2017 is Agri meets Design te vinden in The Embassy of Food op het Ketelhuisplein in Eindhoven. De curator van The Embassy of Food is eetontwerper Marije Vogelzang. We gingen in gesprek over de insteek en de keuze van de werken in de expositie.

Waarom een expositie over de toekomst van eten?

“We leven in een tijd waarin veel gebeurt als het gaat over wát we eten, hoe we eten en waar ons eten vandaan komt. Steeds meer mensen worden zich bewust van de uitdagingen en problemen van het huidige voedselsysteem. Tegelijkertijd vraag ik me af of iedereen ook ziet hoe ontzettend bijzonder en geavanceerd onze huidige voedselvoorziening is? Ik vind het tijd voor nuance.”

Welke nuance zoek je?

“Als we het hebben over de toekomst van voedsel zien veel mensen een toekomst voor zich die een paar stappen vooruit zijn in de tijd. Anderen zien juist een verre soort science ction toekomst voor zich die op geen enkele manier lijkt op het leven nu. De ontwikkelingen in de technologie zijn maar één van de vele dingen die bepalen hoe de toekomst er uit gaat zien. De toekomst wordt ook bepaald door culturele- of economische ontwikkelingen. Het is voor veel mensen moeilijk voor te stellen dat wat er in de toekomst gaat gebeuren voortkomt uit de dingen die we nu dagelijks doen. Mensen denken dat de toekomst vanuit hogerhand wordt besloten; door de overheid, de politiek of het bedrijfsleven. En dat terwijl eetcultuur, dat wat iedere dag weer opnieuw gedaan door mensen zoals jij en ik.”

Je laat mensen vanuit de toekomst terugkijken. Hoe?

“Als we onze ogen dichtdoen en onszelf even in de toekomst projecteren en van daaruit terugkijken naar het verleden, wat zien we dan? Ik ben benieuwd of we vanuit verre toekomstfantasieën terug kunnen kijken naar onze huidige, simpele en menselijke levens. Hebben we, als we terugkijken, het vermogen om met nuance naar ons voedselsysteem te kijken? Kunnen we meer begrip krijgen voor producenten, consumenten en alles daartussenin? Als er meer empathie is kan er ook een positieve verandering en meer samenwerking op gang komen. Daarom heb ik gekozen voor een audioverhaal waarin we de verschillende perspectieven van producent en consument kunnen belichten, en vanuit waar we met een creatieve blik kunnen kijken.”

Wat kan design bijdragen aan onze voedseltoekomst?

“Binnen de voedselketen zien we dat er veel specialisten zijn die precies weten hoe ze zo goed mogelijk voedsel kunnen produceren. Soms kan het voor deze specialisten lastig zijn om verder in de keten te kijken en de praktijk te veranderen. Ontwerpers zullen niet opeens de wereld gaan redden, maar het zijn wel creatieve denkers en doeners die het voedselsysteem op de kop kunnen zetten en op een onverwachte manier weer kunnen verbinden. Als ontwerpers en boeren samen gaan werken kunnen daar nieuwe ideeën uit voortkomen. Ze kunnen de werkelijke waarde van eten laten zien en onze eetcultuur daarmee positief beïnvloeden. Ze kunnen gedragsverandering stimuleren en alternatieven aandragen voor een waardevolle voedseltoekomst.”

Lees meer over de expositie en de exposanten.
De expositie toont meer dan dertig werken van ontwerpers van over de hele wereld.
Locatie: Ketelhuisplein, Eindhoven
21 – 29 oktober tussen 11.00 en 18.00
Toegang is gratis.