In gesprek met Sietske Klooster #2

Sietske Klooster is een bekende naam bij Agri meets Design. Al jaren is ze betrokken in verschillende rollen. Op dit moment is ze druk bezig om al haar opgedane ontwerpkennis te documenteren in een publicatie. In 2020 gaan we regelmatig met haar in gesprek gaan over de voortgang. Al eerder gingen we in gesprek over het verhaal achter haar publicatie. Nu kijken we samen naar haar betrokkenheid bij Agri meets Design.

Hoe ben jij ooit betrokken geraakt bij Agri meets Design?

“Tijdens het eerste jaar van de MelkSalon leerde ik Martine Vonk kennen. Een van huis uit boerendochter van een melkveebedrijf. Zij was gespecialiseerd in duurzaamheid en veranderprocessen en de rol van culturele verschillen hierbij. Martine bracht Helen Kranstauber, één van de initiatiefnemers van Agri meets Design, met mij in contact en zo begon een jarenlange relatie met Agri meets Design.”

Vertel eens wat meer over die lange relatie?

“In 2012 organiseerde ik mijn eerste MelkSalon met Reframing Studio en rolde het proces van daaruit verder uit. Zo stond ik dat jaar voor het eerst op de Dutch Design Week, ontwikkelde ik MelkSalons met The Milk Story en produceerde ik een MelkSalon met Marjolijn Guldemond op Oerol. Keer op keer gaf ik verder richting aan het innovatieproces van proeven en uitwisselen met deelnemers aan de MelkSalon. Bij Agri meets Design was het de eerste keer dat ik meerdere boeren samen hun melk liet schenken. Zij schonken hun melk aan bezoekers van de Dutch Design Week en ik liet ze uitwisselen over de verschillen in de smaak en samenstelling van de melk, tussen de verschillende boerderijen. Ik vond het prachtig om te zien hoe boeren enthousiast werden door het vertellen van hun verhaal via de kenmerken van hun melk. Iets wat ze normaal niet doen, omdat de in de huidige zuivelketen deze verschillen niet tot waarde worden gemaakt. Het deed echt iets met hun trots, en bij de bezoekers werd veel nieuwsgierigheid en waardering losgemaakt. Ook de boeren onderling gingen ineens heel anders naar hun eigen en elkaars bedrijven kijken. Dat was een belangrijk moment in mijn ontwerpproces.”

Wat zou je designers of consumenten gunnen?
“Ik gun designers om mee te denken en werken aan de langere termijn van systeemverandering. Niet alleen maar korte projecten maar ook het uitzetten van transitielijnen. Dit heb ik afgelopen jaar ook ingebracht bij Agri meets Design. Over de jaren heen was Agri Meets Design partner in een aantal MelkSalon producties. Afgelopen jaar werd ik, vanuit de terugblik op mijn eigen lange termijn ontwikkeling, betrokken bij de terugblik op 7 jaar ontwikkeling van Agri meets Design. Daarbij heb ik de projecten uitgelicht die over de lange termijn beklijfden en waarom. En voor de consument: ervaar en proef! Luister niet alleen naar verhalen maar gebruik al je zintuigen. Daarmee word je geactiveerd om voedsel en de oorsprong ervan, op een nieuwe manier te waarderen.”

Waarom vind jij proeven zo belangrijk?
“Ik vind het belangrijk om mensen op een fysieke manier nieuwe mogelijkheden te laten ervaren. Dit maakt meer los dan alleen verstandelijk ideeën uitwisselen. Het zet mensen aan tot actie; het gevoel dat er ook echt iets met een idee gedaan kan worden.

Zo past bij ieder voedselproduct een ‘fysieke ervaring’ waarmee je kan werken. Stoere stamppot van akkergewassen. Bijzondere broodstructuren die ontstaan door de manier van kneden. En zo is melk dus heel verfijnd en dat ervaar je als je het ook verfijnd serveert, zoals wijn. Juist het verfijnde en complexe van melk, dat tegelijk zo’n oerhollands product is, vond ik zo interessant. Vandaar dat ik me ben verloren aan het brengen van een nieuwe waardering van melk en zuivel.”