In gesprek met! ..Lieke Dols

Tijdens de corona-periode zorgden we voor verdieping op de woensdagen, met onze Coronacalls! Op instagram gingen elke twee weken een designer en boer live in gesprek over een vraagstuk van de boer. Hierbij ontstonden leuke gesprekken en in sommige gevallen zelfs mooie samenwerkingen voor een toekomstbestendig voedselsysteem.

Lieke Dols ging in gesprek met Marcel en Miriam Berkvens. Marcel en Miriam runnen een varkensbedrijf in Mariahout en hebben plannen om een conceptuele winkel te openen in Veghel: Eigezwijns. Met name de winkelinrichting en manieren om deze aan te passen aan nieuwe veilige standaarden riepen veel vragen op bij het stel. Lieke dacht met ze mee en hielp ze vooruit. Na het gesprek gaven Marcel en Miriam aan dat ze graag meer tijd met Lieke wilden omdat ze haar input als waardevol ervaren. Lieke hielp hen mee om inrichtingsideeën uit te denken en te concretiseren. We praatten na met Lieke.

Het verhaal tot leven brengen

“Tijdens de coronacall met Marcel en Miriam Berkvens spraken we over het openen van een toekomstbestendige winkel. Al gauw ontdekte ik dat ze vooral denken op productniveau; in details waren ze al bezig welk product waar moet komen in de winkel. Wat ik hierin miste is het tot leven brengen van het overkoepelende verhaal: laten zien hoe belangrijk varkens zijn in de productie van materialen en spullen. Je kan producten mooi en inspirerend presenteren, maar hoé draag je je missie uit waarom je de winkel start? Waarmee wil je klanten de deur uit laten gaan? Wat blijft hangen? Dit is het fundament van het concept dat je vervolgens verrijkt met een ijzersterke beleving en toffe producten.”

Trendonderzoek

“Voor Marcel en Miriam deed ik trendonderzoek om focus te bieden in het ontwikkelen van het retailconcept Eigenzwijns. In een trendpresentatie nam ik hen mee in vier trends:

1. Merken met een missie, retail om betekenis te geven

2. Interactieve beleving, zintuiglijke verrassingen om je missie tot leven te brengen

3. Flexibele productpresentatie, interieur dat meebeweegt met de beleving

4. Digitale etalage, vervlechten van online en offline wereld

Bij elke trend hebben we gespard over de vertaling naar Eigezwijns. Zo bedachten we ideeën hoe we de missie tot leven kunnen brengen in een audiovisuele presentatie, er verbinding gemaakt kan worden met wat er in store gebeurt en online zichtbaar is en hoe het interieur voor een pakkend geheel zorgt. Ik heb Marcel en Miriam uitgedaagd om grootser te denken, niet voor een veilige winkel te gaan en echt voor hun missie te gaan staan.

De inspiratie en concrete ideeën die uit deze brainstorm zijn ontstaan bieden input voor de realisatie die uitgevoerd wordt in samenwerking met een communicatiebureau en interieurbouwer.”

Marcel en Miriam willen de winkel Eigezwijns op 1 oktober openen. Nieuwsgierig geworden naar de plannen en het resultaat? Ga vanaf 1 oktober gerust een kijkje nemen in Veghel!