Hoe lokaal is lokaal eigenlijk bij biologisch?

Consumenten van biologische producten hebben hoge verwachtingen. Dat producten lokaal geproduceerd zijn bijvoorbeeld, met zo min mogelijk foodmiles. De vraag naar lokale biologische producten neemt dan ook toe.  Kan de biologische sector al deze verwachtingen waarmaken? En zo ja, hoe? Om die vragen te beantwoorden zijn drie verschillende ondernemers gekoppeld aan drie kunstenaars die de komende DDW hun ideeën zullen presenteren.

Lokale kringlopen

De agrarische ondernemers lopen tegen communicatievragen op. Hoe vertel je het verhaal over lokaal als het product van het erf af is? Een stukje vlees van de boer om de hoek is een lokaal stukje vlees. Maar hoe lokaal is het voer van het dier? En waar gaat de mest naartoe?” Bionext zorgde in opdracht van Agri meets Design voor de matchmaking tussen boeren en kunstenaars en begeleidt het proces. Leer hier meer over dit intensieve proces.

“De complexiteit van onze voedselproductie is zó groot, dat die zelfs raakt aan de hele klimaatdiscussie”

Bekijk het gehele magazine op issuu door op de afbeelding te klikken

Korte ketens niet winstgevend

Eén van de deelnemende bedrijven is Supermarkt in het bos, een biologische boerderijwinkel en melkveebedrijf in Raalte. De eigenaars, Henrieke Kleinlangevelsloo en Annemieke Hulsman, verkopen in hun winkel rauwe melk en vlees van hun eigen koeien. Ook hebben ze een eigen kaasmakerij. In hun winkel proberen ze zoveel mogelijk lokale producten (ze hebben zo’n 30 lokale leveranciers) te verkopen. Maar aangezien ze hun assortiment heel breed willen houden, wordt er ook veel ingekocht bij biologische groothandels. Ze vinden het jammer dat lokale leveranciers niet kunnen leven van lokale afzet en, in zijn algemeenheid, dat korte ketens niet winstgevend zijn.

fotografie: Stefan Kemper.

Hun vraagstuk: hoe krijgen we het op een sympathieke manier voor elkaar dat meer klanten lokaal gaan kopen? 

Voetbalveld op het erf

Die vraag is neergelegd bij kunstenaar Jord den Hollander. Den Hollander is zelfstandig filmmaker en architect en werkzaam binnen beide vakgebieden. Hij denkt, bijvoorbeeld binnen Atelier Overijssel, regelmatig mee over vraagstukken in de agrarische sector. Hij viel tijdens zijn onderzoek voor dit project van de ene verbazing in de andere.

“De complexiteit van onze voedselproductie is zó groot, dat die zelfs raakt aan de hele klimaatdiscussie”, licht Den Hollander toe. “Om het onderwerp terug te brengen naar een begrijpelijke maat, gaan we een voetbalveld inrichten op het erf van Supermarkt in het bos. Nederland telt 7.000 voetbalvelden en iedereen, van kritische biologische consument tot liefhebber van de kiloknaller, kan zich er wat bij voorstellen. We berekenden dat maar liefst 70 mensen zouden kunnen leven van de opbrengst van zo’n voetbalveld. Met andere woorden, een stad als Utrecht zou gevoed kunnen worden als we op alle voetbalvelden in Nederland groenten en fruit zouden gaan verbouwen.” Den Hollander wil deze kunstuiting gebruiken om het gesprek aan te jagen over kringlooplandbouw en de waardering van ons voedselsysteem. Naast een echt voetbalveld is hij ook van plan om filmmateriaal op te leveren.

Tijdens de Dutch Designweek 2019 in oktober hebben Jord den Hollander, Supermarkt in het bos en de andere kunstenaars en ondernemers laten zien waar ze stonden. De eindresultaten worden verwacht tijdens de Bio-beurs in januari 2020.