Future Food Design Awards open voor inzendingen

De Future Food Design Awards (FFDA) nodigt ontwerpers van over de hele wereld uit om hun ideeën en projecten aan te melden voor deze internationale stimuleringsprijs om vernieuwende en disruptieve ontwerpen voor een duurzame voedseltoekomst in de schijnwerpers te zetten.

Steeds meer ontwerpers zijn betrokken bij het vormgeven van ons voedselsysteem, maar nog te vaak voeren puur esthetische ontwerpen de boventoon op internationale designconferenties. Bij de FFDA ligt de focus anders. Marije Vogelzang, eating designer en juryvoorzitter, heeft het volgende te zeggen over de Future Food Design Awards:

“Het is van cruciaal belang dat we ervoor zorgen dat we de wereld van voedsel en design niet gescheiden houden. We moeten ze juist integreren, en innovatieve en disruptieve ontwerpen aanmoedigen en onder de aandacht brengen, om zo een cultureel rijke en duurzame voedseltoekomst te realiseren.”

Waar is de FFDA naar op zoek?

De FFDA is op zoek naar uitdagende ontwerpen met een vernieuwende kijk op voedsel. Concepten kunnen variëren van het ontwikkelen van een nieuwe eetcultuur tot het veranderen van de voedselketen. Vraagstukken als landbeheer, het gebruik van zoetwatervoorraden, de invloed van de landbouw op het klimaat en het gebruik van schaarse grondstoffen zijn kwesties die wereldwijd spelen en die allemaal verband houden met voedselzekerheid. Andere mogelijke thema’s zijn hedendaagse tafelgebruiken, migratie, technologie en eetgewoonten. De FFDA daagt ontwerpers uit om hun visie te geven op de toekomst van ons voedsel en zo alle mensen een spiegel voor te houden over hun voedselconsumptie.

De inzendtermijn loopt tot 12 augustus. Ga voor specifieke instructies naar de website thedifd.com.

Onze jury (deze wordt binnenkort bekendgemaakt) selecteert uit alle inzendingen drie genomineerden, die in aanmerking komen voor de publieksprijs van € 2.500, en één hoofdprijswinnaar, die naar huis gaat met de juryprijs van € 5.000. De winnaars van de juryprijs en de publieksprijs worden bekend gemaakt tijdens de FFDA-prijsuitreiking tijdens de Dutch Design Week 2018 in Eindhoven.

Belangrijke data

  • 19 juni 2018 – Early Bird Registration start (€25)
  • 16 juli 2018 – Standard Registration start (€50)
  • 12 augustus 2018 – Aanmelding deadline FFDA 2018

 

De FFDA is een initiatief van The Dutch Institute of Food&Design en Agri meets Design. De uitvoerende partner is Food Cabinet. 

De FFDA wordt mede mogelijk gemaakt door Agri Meets Design (Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Provincie Noord-Brabant, Provincie Overijssel en ZLTO), het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC), Het BankGiro Loterij Fonds en mediapartners MOLD en Design Indaba.