Food Heroes op Dutch Design Week

Tijdens Dutch Design Week 2016 startte een nieuw Agri meets Design FoodLab: Food Heroes, met als thema voedselverliezen en -verspilling. Vijf koppels van ontwerpers en agrariërs werkte afgelopen jaar aan vraagstukken rondom voedselverspilling. Een jaar later presenteren de koppels hun verrassende uitkomsten op tijdens Dutch Design Week 2017 op The Embassy of Food!

The Embassy of Food viert de Food Heroes op diverse manieren zoals in de expositie, in de keuken, tijdens diners, met een award en in workshops. Food Heroes beklimmen ook het podium tijdens de Future of Food Looking Back to now Conference op donderdag 26 oktober.

Expositie

The Embassy of Food biedt een unieke interactieve expositie: The Future of Food, Looking Back to Now. Deze expositie, samengesteld door eetontwerper Marije Vogelzang, neemt je met een speciaal ontwikkeld audioverhaal mee op reis naar de toekomst… en weer terug. In de expositie vind je verschillende Food Heroes terug.

De expositie is 21 – 29 oktober te zien op het Ketelhuisplein, Eindhoven. Toegang is gratis.

PLUKGOED
Lobke Meekes
BAY LEAF PATCHES
Jalila Essaïdi
Jalila Essaïdi
In de supermarkt tref je juweeltjes van appels aan, maar ze zijn lang niet allemaal even lekker. Hoe kan het dat het aanzicht boven de smaak wordt verkozen? Lobke Meekes zet vraagtekens bij de supermarktappel en laat je geblindeerd proeven van haar appels: appels van de derde pluk, want dat zijn de meest smaakvolle. Proef de aandacht van de teler die precies weet te oogsten op het smaakhoogtepunt! De natuur kent geen afval, slechts waardevolle grondstoffen. Voor een gezonde toekomst zijn geen grote farmaceutische bedrijven nodig, maar meer kennis van medicinale stoffen in de natuur. In laurierbladeren worden waardevolle oliën met ontstekingsremmende kwaliteiten gevonden, waardoor zo’n blad kan dienen als pleister. Deze pleister is een nieuwe manier van kijken naar de huidige gezondheidsindustrie.

 

PLANTI15
Doreen Westphal
LEEK PAPER
Isaac Monté
Maar liefst 60.000 kilo oesterzwammen kweken ze jaarlijks bij Van Lieshout, maar de voetjes belanden in de prullenbak – zo’n 20% van de opbrengst. Wat nu als je daar een plantaardig worstje van maakt? Dan heb je een Botanic Bite. Hij is 15 keer langer dan een reguliere worst, want de opbrengst van eenzelfde hoeveelheid land brengt 15 keer meer plantaardige eiwitten op dan dierlijke. Maak kennis met Jan van Lierop: één van de grootste biologische groentetelers van Nederland. Hij exporteert het grootste deel van zijn oogst en is daarbij verplicht om de prei in een verpakking te leveren. Wat nu als er van zijn eigen reststromen prei een wikkel gemaakt kan worden? Dat is het experiment van ontwerper Isaac Monté: preipapier.

 

LEGHAANTJES
Foodcurators

Hanen kunnen natuurlijk geen eieren leggen. Maar om eieren te kunnen eten worden er wel veel haantjes geboren, en toch zijn er maar weinig mensen die hanenvlees eten. We leggen je de dilemma’s voor en laten zien dat elke keuze zijn eigen consequenties met zich meebrengt. Vind jij dat de geslachtsbepaling bij de bevruchting van het ei moet kunnen bijvoorbeeld?


Food Heroes Kitchen

Verloren voedsel staat centraal in deze keuken. De helden die voedsel redden van de kliko zijn onze zogeheten Food Heroes. In deze keuken worden reststromen, kliekjes en 2e en 3e klasse producten nieuw leven ingeblazen. Dit interactieve object is opgebouwd uit de nieuwste (keuken) technieken en beproefde concepten om voedselverspilling te voorkomen, tegen te gaan of om afgedankte happen om te toveren in eetbaar lekkers.


Future of Food – Looking back to Now Conference

Veel mensen hebben de mond vol van voedsel, maar van de idealen zien we maar weinig terug op het bord. Staat voedsel hoog genoeg op de maatschappelijke agenda? Daar zetten we tijdens deze conferentie onze tanden in! We duiken in het belang van sterke toekomstvisies met studenten van de Design Academy Eindhoven en duiken met vooraanstaande foodprofessionals in de stand van de voedselverliezen anno 2017. Hoe komen we tot minder verlies en meer waarde? Kom ook naar deze conferentie en proef de toekomst! Meld je hier aan.