Fernando Laposse wint eerste Future Food Design Award

Samenwerken met Mexicaanse boeren om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen voor lokale maissoorten zodat er minder restafval is én er een lucratieve bijvangst ontstaat voor de plaatselijke boeren. Fernando Laposse verbeeld met zijn maisproject Totomoxtle precies waar het om gaat met de Future Food Design Award: nieuwe ontwerpen ontwikkelen die onze opvattingen over eten uitdagen, van voedselproductie tot eetcultuur. Hij ontving voor zijn idee zowel de publieksprijs met meer dan 5000 stemmen als de juryprijs!

Voedsel van de toekomst

Totomoxtle is geïnspireerd op de relatie van Mexico en mais, door een nieuw materiaal te ontwikkelen die de natuurlijk, kleurrijke variatie van mais weergeeft. Het proces is eigenlijk simpel: de schillen worden platgemaakt en vastgeplakt waardoor de het product in tegels gesneden kan worden, klaar voor gebruik. Niet alleen is Totomoxtle een nieuw, duurzaam materiaal, Laposse hoopt met zijn project ook meer bewustwording te creëren voor de onzekere toekomst van boeren en de traditionele oogstmethodes in een moderne wereld.

Over Fernando Laposse

Industrieel ontwerper Fernando Laposse (1988) is geboren in Frankrijk en opgegroeid in Mexico, afgestudeerd aan het Central Saint Martins in Londen. Met zijn werk legt hij de nadruk op zelfproductie en de DIY cultuur. Fernando streeft naar het omzetten van materialen die goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar zijn en vaak als afval gezien worden. Dit doet hij door cross-overs te maken tussen productontwerp en gastronomie. Met zijn projecten stelt hij het systeem denken aan de kaak en de consumptiepatronen en politiek van voedselproductie.

De Future Food Design Awards is dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens de Dutch Design Week en is een initiatief van Agri meets Design en The Dutch Institute of Food&Design. Maar liefst 73 projecten uit 24 verschillende landen hebben zich aangemeld voor deze eerste editie.

Totomoxtle in The Embassy of Food

Fernando’s project Totomoxtle is dit weekend nog te zien in de expositie The Embassy of Food – Looking Back to Now op het Ketelhuisplein in Eindhoven tijdens Dutch Design Week. Toegang is gratis.