“Eerst waren ze sceptisch”

De komende tijd stellen we onze projectgroep achter Agri meets Design graag aan je voor! Een eerste in deze reeks portretten is Marjon Krol, senior projectleider Markt & Keten bij ZLTO.

Wat maakt het echt de moeite waard maakt om aan Agri meets Design te werken?

“De samenwerkingen die voortvloeien uit de werksessies en de matches die er worden gemaakt. Varkenshouders kwamen sceptisch binnen, maar ze zijn echt anders gaan kijken en hebben nieuwe projecten of deel-ondernemingen gestart zoals het Paté Café. (De boeren verwerken de minder courante delen in paté die ze direct verkopen aan de consument met hun eigen verhaal. De herkomst van hun varkens was voorheen niet inzichtelijk, nu is er een directe link tussen varken en consument, red.). Het samenbrengen van agrariërs met ontwerpers is een hele goede methodiek om tot bijzondere uitkomsten te komen. In complexe zaken kun je zo onverwacht beweging krijgen. Die open opstelling zonder dat de uitkomsten gedefinieerd zijn maakt het echt de moeite waard om aan Agri meets Design te werken. En het werkt aanstekelijk, ook voor andere partijen!”

Als ik een ontwerp was, dan…

“Ben ik liever een weelderige moestuin met een vruchtbare bodem en hele lekkere producten! Voedselproductie vind ik nog altijd een wonder van de natuur. Ik vind dat de natuur echt al heel creatief en inventief is van zichzelf.”

Agri meets Design bestaat dit jaar 5 jaar. Wat is jouw favoriete juichmoment?

“Dat is toch wel de eerste editie van Agri meets Design op de Dutch Design Week. Ik vond het zo bijzonder dat het gelukt is om agrariërs op een compleet ander podium te hijsen dan normaal gesproken, en hun collega-boeren kwamen kijken! Datzelfde merk je bij het project FoodLabPeel, die intensieve veehouders waren ook ontzettend betrokken. Daar was ik echt trots op, en het heeft veel nieuwe interessante inzichten opgeleverd en het laats zien dat Agri meets Design echt wat kan betekenen voor de sector. Ten eerste de realisatie dat we andere partijen hard nodig hebben om veel en complexe landbouwvraagstukken aan te pakken. En ten tweede dat we ons als agrarische sector ook kwetsbaar kunnen opstellen, dat we dat ook durven. We hebben die creativiteit van andere nodig om als sector verder te komen.”

Wat is je toekomstdroom voor Agri meets Design?

“Nu zijn we vooral gericht op het faciliteren en samenbrengen van ontwerpers en agrariërs of anderen met een weerbarstig probleem. Wat we meer zouden kunnen doen is helpen om ideeën verder uit te werken, en een concept ook echt in de markt te krijgen. Daarnaast zouden we meer de keten in kunnen duiken, het zou super zijn als andere partijen zoals verwerkers en supermarkten ook deel zouden kunnen nemen.”

Wat draag jij precies bij aan Agri meets Design?

“Ik denk mee vanuit ZLTO, en vraag me altijd af hoe agrarische ondernemers en Agri meets Design op de beste manier samen kunnen werken, wat Agri meets Design voor boeren kan doen.”

Tot slot de doorgeefvraag: wat wil je Agri meets Design collega Rosanne Metaal van het ministerie van Economische Zaken vragen in de volgende rubriek?

Welke veranderingen ziet zij als ze terugkijkt op de afgelopen vijf jaren in de agro sector?