Een interview met Rosanne Metaal

De komende tijd stellen we onze projectgroep achter Agri meets Design graag aan je voor! De tweede in deze reeks portretten is Rosanne Metaal, senior beleidsadviseur Agro economie bij het Ministerie van Economische Zaken.

Wat maakt het echt de moeite waard maakt om aan Agri meets Design te werken?
Voor mij is AgmD een manier om ‘zeer gelegitimeerd’ buiten de gebaande paden te denken. Ik ben daarmee misschien ook geen standaard ambtenaar, ik vind het juist heerlijk om beleidskaders op te rekken in de zoektocht naar verrassende effecten. Soms gebeurt er niks, en soms ontstaan er hele gave dingen. En dat is heel leuk, dat maakt het enorm de moeite waard!

Als ik een ontwerp was, dan…
Fascinerend de tostifabriek, en dan vooral het moment dat koe en kalf gescheiden worden en de koe loeit. Dat is waar het schuurt in de Tostifabriek, ze maken het onzichtbare zichtbaar en stellen de vraag aan dit publiek of dit noodzakelijke kwaad wel kan. Als de kalf immers de melk zou drinken kan het niet gebruikt worden voor de kaas. Hoe gaan we daar als mensen mee om? De Tostifabriek maakte dat zichtbaar. Dat is het ontwerp van de netelige kwestie en daar kan ik me mee identificeren, ik wil het in de spotlights zetten.

Agri meets Design bestaat dit jaar 5 jaar. Wat is jouw favoriete juichmoment?
Dat zijn toch wel twee zaken. Allereerst heeft AgmD een enorme professionalisering doorgemaakt, daar geniet ik enorm van en dat is belangrijk voor het voortbestaan omdat er zo veel goede voorbeelden zijn waaraan we kunnen refereren. Zo ben ik fan van de MannenBBQ, iedereen praat daar nu nog steeds over na (een BBQ waar ‘ongewenst’ mannenvlees werd geserveerd, van stieren en bokken bijvoorbeeld, red.). Mensen worden actief als ze dit soort voorbeelden zien. Zelf vind ik de MelkSalon ook heel mooi. Er gaat een heel verhaal schuil achter melk, en dat werd met de MelkSalon voor het eerst echt zichtbaar en proefbaar gemaakt.

Wat is je toekomstdroom voor Agri meets Design?
Toch vooral dat het onderdeel blijft van het ministerie van Economische Zaken (EZ). De manier van werken vanuit de agro sector over de eigen grenzen heen zou wat mij betreft heel normaal moeten worden. Dat zie ik dan ook als mijn eigen opdracht: als je echt iets nieuws wilt, dan ontstaat dat niet binnen de gebaande paden, maar als je eruit stapt. Dan kun je vernieuwen. Dat is tegelijkertijd heel lastig als er geen goede voorbeelden zijn. Daarnaast heb je ook een andere vorm van energie nodig dan die er normaal gesproken bij de overheid heerst, dat is een flinke uitdaging.

Wat draag jij precies bij aan Agri meets Design?
Vanuit het ministerie is bijvoorbeeld de staatssecretaris Martijn van Dam betrokken, en hij heeft zich uitdrukkelijk verbonden aan het design thinking waar AgmD voor staat. Daarnaast zorgen wij natuurlijk ook voor een financiële impuls. Een andere verdienste is om AgmD intern bij EZ verder te brengen, maar dat kan zeker nog beter. En voor de toekomst hoop ik dat AgmD nog beter ingebed raakt bij EZ, en dat het mag groeien.

De doorgeefvraag! Rosanne kreeg deze vraag van haar collega Marjon Krol die vanuit ZLTO betrokken is bij het project.

Hoe kijk je aan tegen de veranderingen in de sector de afgelopen vijf jaar?

Gisteren hadden we nog een evenement met de Staatssecretaris en jonge mensen (boeren, foodies, studenten) waar open over de toekomst van de landbouw werd gepraat, dat lijkt misschien heel normaal maar de afgelopen vijf jaar is landbouw steeds meer van iedereen geworden zodat dit ook mogelijk is. Vijf jaar geleden kreeg ik het dossier stadslandbouw en dat werd toen vooral weggezet als een geitenwollensokkendossier. Nu zie ik dat er gepraat mag worden over de kloof tussen boer en producent, en dat gebeurt op grote schaal en op verschillende niveaus – van de beleidskamer tot aan publieke debatten, het is niet meer voorbehouden aan de foodies en de voorlopers. Wat mij betreft moeten deze gesprekken op alle niveaus onderdeel zijn van een gemeenschappelijk landbouwbeleid. Het zijn deze en andere maatschappelijke issues die gonzen door de gangen van EZ, en dat was vijf jaar geleden echt een ander verhaal.

Lees hier het eerste interview uit deze reeks met Marjon Krol.