De komende tijd stellen we onze projectgroep achter Agri meets Design graag aan je voor! Deze keer is het woord aan Ellen Tenbült, beleidsmedewerker Agrofood bij de provincie Noord-Brabant.
Ik werk in het team van FoodUp! Ik denk na over hoe we dingen kunnen organiseren en in beeld brengen, op zo’n manier dat het mensen aanzet tot nadenken en uiteindelijk tot gedragsverandering. Ik zoek altijd naar ideeën voor deze bewustwording. Ook verbindingen leggen met het onderwijs en het vooruit helpen van ondernemers staan centraal in FoodUp! Dat past ook heel goed in Agri meets Design.
Zou ik iets zijn dat de wereld over gaat, een rugzak van een reiziger of een vliegtuig of een raket, om nieuwe plekken te ontdekken. Ik houd erg van de natuur. Ook vind ik het inspirerend om te zien hoe mensen op andere plekken leven. Daarnaast ben ik gefascineerd door het heelal en de ruimte, ik wil weleens buiten de dampkring komen. Het lijkt me gaaf om te ervaren hoe het is om geen zwaartekracht te hebben. Als ik morgen de aanbieding krijg om de ruimte in te gaan dan doe ik het! Maar alleen voor een kijkje, niet voor altijd…
Ik zit nog maar sinds kort in het team van Agri meets Design, en heb veel zin in de Dutch Design Week, dat wordt mijn eerste keer DDW. Daarnaast ben ik heel benieuwd naar wat er uit Food Heroes gaat komen aan ideeën en oplossingen voor voedselverspilling in agrarische bedrijven.
De doorgeefvraag! Ellen kreeg deze vraag van haar collega Rosanne Metaal, die vanuit het Ministerie van Economische Zaken betrokken is bij het project.
Onderwijs is zo belangrijk! Ik zou nog meer aandacht vragen voor voorlichting over gezond eten en de herkomst van ons voedsel, zodat kinderen hier meer ervaring mee opdoen. En dan heb ik het over actieve lessen waarin kinderen zelf dingen ondernemen en echt beleven, van het aanleggen van een groentetuin tot het maken van salades.
Daarnaast hebben boeren en adviseurs al heel veel kennis over de bodem, gewassen, dieren houden, en weten ze van alles over juridische en technische zaken. Het lijkt me waardevol om daarnaast ook (nog meer) te focussen op vaardigheden die in deze tijd steeds belangrijker worden, zoals ondernemerschap, communicatieve vaardigheden, markt- en consumentgericht denken. En dat er niet maar één manier van boeren of adviseren is, dat je als boer of adviseurs verschillende keuzes hebt, zodat je er bewust voor kan kiezen wat het beste bij jou past. Jong geleerd is oud gedaan! Daar ligt denk ik echt de sleutel tot verandering.
Ik denk dat de frisse blik van het project op voedselvraagstukken het verschil kan maken. Juist de manier van werken spreekt me aan. Er ontstaan ideeën die anders niet bedacht zouden zijn.
Voor mij zou dat nog meer bekendheid zijn, en het betrekken van meerdere partijen uit de hele keten, zoals consumenten en supermarkten. De boer is uiteindelijk ook maar een van de schakels in een groter systeem. En daarnaast een grotere rol in het daadwerkelijk verder brengen van de nieuwe ideeën en concepten. De utopie zou zijn dat Agri meets Design niet meer nodig is omdat de vraagstukken op zijn!
Hoe denk je dat we over 100 jaar voedsel produceren en consumeren?