De primeur van Nederlandse peulvrucht-producten op de Dutch Design Week

Vijf koppels van ontwerpers én verwerkers gingen bijna een jaar geleden een bijzonder avontuur met elkaar aan. De opdracht: kunnen we samen tot nieuwe, verrassende en smakelijke concepten komen voor de Nederlandse peulvrucht? Op 22 oktober tijdens Dutch Design Week 2020 presenteerden zij het eindresultaat.

Plantaardig is booming. De supermarkt ligt vol met zuivel- en vleesvervangers. Gek genoeg zijn de meeste plantaardige burgers, roerbakreepjes en ontbijtdranken gemaakt van sojabonen uit het (verre) buitenland. Terwijl we hier alle ruimte, expertise en creativiteit in huis hebben om zelf eiwitrijke gewassen te verbouwen en daarmee veel duurzamere producten te ontwikkelen.

Vijf concepten

Tijdens Dutch Design Week 2019 werd FoodLab Pulses geïntroduceerd met een speeddate sessie tussen ontwerpers en verwerkers van peulvruchten.Vijf koppels vonden elkaar, en voor hen begon een pittige uitdaging: in een jaar tijd een goed, spannend, lekker en kansrijk concept neerzetten op basis van Nederlandse peulvruchten. Hoe is het ze vergaan en is het gelukt? Dat kun je allemaal lezen in het FoodLab Pulses magazine.

Van groene camembert tot bonenbrood

De koppels werkten stuk voor stuk aan vernieuwende concepten. Steven en Katinka verrasten met een plantaardige ‘zuivel’-lijn met een opvallende kleur: een groene yoghurt, een groene feta en een groene camembert. Allemaal producten van één fermentatieproces. BOON en Food designer Katja ontwikkelden de eerste Nederlandse tofu gemaakt van veldbonen. Dennis en Ester bedachten een plantaardige maaltijdverrijker in diverse smaakvariaties die ook koud gegeten kan worden. De Nieuwe Melkboer en Sam Vreeke kwamen met een veldbonendrank, speciaal voor barista’s. En Mike, Digna en Lucas tenslotte, presenteerden drie verschillende soorten brood, gebakken met meel van bonen.

Op 22 oktober, tijdens de Dutch Design Week, presenteerden de koppels hun concepten in een talkshow. Nieuwsgierig? Kijk het hier terug.

 

FoodLab Pulses is een project van ZLTO in samenwerking met het platform Agri Meets Design en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, Provincie Noord-Brabant, Provincie Overijssel en The Protein Cluster.

Stichting DOEN

DOEN gelooft in een groene, sociale en creatieve samenleving. Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende duurzame en sociale initiatieven. DOEN geeft deze voorlopers een vliegende start, zodat zij kunnen laten zien dat het kan en daarmee anderen inspireren. Waar mogelijk draagt DOEN na die eerste fase het stokje over aan andere partijen die de impact van de voorlopers kunnen vergroten. www.doen.nl