De nieuwe boerenfamilie

27 november startte een brede coalitie van organisaties met De Nieuwe Boerenfamilie, een initiatief van Food Hub. De Nederlandse landbouw is aan verandering toe. Het grootste deel van de Nederlandse landbouwsector bestaat uit middelgrote boerenbedrijven. Zij hebben het vaak moeilijk: ze kunnen niet concurreren met de grote boerenbedrijven, maar ook niet met de kleinschalige nichemarkt.

Voor hen is het tijd voor vernieuwing. Maar innovatie komt niet vanzelf. Deze boeren hebben anderen nodig om mee te bouwen aan haalbare, logische en duurzame vernieuwing in het boerenbedrijf. Zowel on- als offline biedt De Nieuwe Boerenfamilie nieuwe perspectieven, een divers netwerk en programma’s om samen te bouwen aan het boerenbedrijf.

Samen op zoek naar de toekomst van het boerenbedrijf
Joris Lohman van Food Hub: “Boerenfamilies zijn van oudsher de kurk waar de Nederlandse landbouw op drijft. Er wordt door de samenleving steeds meer van boeren verwacht: klimaatvriendelijk werken, bijdragen aan biodiversiteit, werken volgens de principes van ‘kringlooplandbouw’. Veel boeren willen graag aan de slag met ‘nieuwe verdienmodellen’, maar kunnen dit niet alleen. In De Nieuwe Boerenfamilie matchen we boeren met allerlei soorten expertise uit de samenleving. Zo stellen we een nieuwe generatie boeren in staat om de eerste steen te leggen voor de landbouw van morgen.”

Hoe ziet dat eruit? In De Nieuwe Boerenfamilie worden boeren omringd met nieuwe ‘familieleden’. Ontwerpers, koks, bodemdeskundigen, financieel experts, juristen, ambtenaren, noem maar op: iedereen kan zijn steentje bijdragen aan het boerenbedrijf van de toekomst. Iedereen kan onderdeel worden van De Nieuwe Boerenfamilie. De nieuwe familieleden brengen ieder een andere, frisse blik op het boerenbedrijf. Met hun nieuwe familie bouwen boeren aan een duurzamer bedrijf dat is gericht op de toekomst.

Johan Leenders, boer, gemengd bedrijf in Flevoland: “Ik zit als boer te wachten op dit initiatief en ik zal niet de enige zijn want er zijn zat boeren die graag willen innoveren en experimenteren. Maar om tot een volwaardig product te komen wat de markt in kan is er ook andere expertise nodig naast enkel de onze.”

Het programma brengt ons bij elkaar
Voor boeren: De Nieuwe Boerenfamilie trapt begin 2019 af met de Boerenversneller, waarvoor boeren zich vanaf vandaag kunnen aanmelden. In negen maanden tijd gaan vijftien boeren op zoek naar innovatiemogelijkheden binnen hun bedrijf. Waar ligt financiële ruimte? Wat willen ze veranderen? En wie kan daarbij helpen? In dit ondernemersprogramma krijgen de vijftien boeren die zich aanmelden alle gelegenheid om hun eigen nieuwe boerenfamilie samen te stellen. Hun bedrijfsidee werken zij uit tot een nieuw verdienmodel.

Voor iedereen die iets kan waar een boer iets aan heeft: Steeds meer mensen willen weten hoe ze kunnen helpen de wereld te verduurzamen. Ze willen weten waar hun eten vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Door De Nieuwe Boerenfamilie komen mensen er niet alleen achter hoe duurzame voedselproductie werkt, maar kan iedereen bijdragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse boerenfamilies door zijn of haar expertise aan te bieden. Vanaf vandaag kan iedereen lid worden. Om het platform te volgen, om iets bij te dragen of omdat je iets kunt waar een boer iets aan heeft.

Wij zijn De Nieuwe Boerenfamilie
De Nieuwe Boerenfamilie is een initiatief van Food Hub en wordt ondersteund door Stichting Doen. Het platform wordt gerealiseerd in samenwerking met de LTO Noord, Vandejong Creative Agency, 5voor1, Impact Hub en Agrio.

 

Klik hier voor meer informatie