DDW 2018: boeren en designers met een luister-, denk- en doe-verhaal

Agri meets Design haalt alles uit De Kas tijdens de jaarlijkse Dutch Design Week in Eindhoven. In De Kas, een glazen huis annex ontmoetingsplek voor bezoekers van de Dutch Design Week, draait het om drie verhalen. Deze verhalen gaan over de betekenis van grondgebonden veehouderij, de definitie van gewasbescherming en de ideale plek voor de koe. Verhalen waarbij je als luisteraar bovendien alle zintuigen inzet. De Kas werd op 20 oktober officieel geopend door DDW-directeur Martijn Paulen.

Superbelangrijke samenwerking

Ontmoetingen tussen boeren en designers: dat levert frisse en inspirerende inzichten op waar iedereen beter van wordt. Voor de zesde keer deelt Agri meets Design deze inzichten tijdens de Dutch Design Week. En dat is heel bijzonder, zegt DDW-directeur Martijn Paulen. “Het is superbelangrijk dat Agri meets Design op de DDW te vinden is. Want we komen uit een tijd dat mensen denken dat designers alleen maar mooie spulletjes maken.”

Voedselvraagstukken

“Agri meets Design bewijst dat designers veel meer te bieden hebben. En dat agrariërs, maar eigenlijk onze hele samenleving, baat hebben bij de manier waarop designers naar de toekomst kijken. Want de voedselketen is een van de meest ingewikkelde vraagstukken voor de komende jaren”, vindt Paulen.

Verhalen op je bord

Nu De Kas geopend is, is de vraag wat is er precies te vinden is. In het midden staat een grote vierkante tafel. Op de tafel staan borden waarop twee flinke tuinbonen, hoopjes zand met daarop melkglaasjes of twee lege hulzen te vinden zijn. Daarboven hangen koptelefoons. “Via de koptelefoons luister je naar het verhaal van een boer en een designer”, legt Marrit Bausch van bureau Van riek tot vork uit. Marrit maakte samen met haar collega Sanne Wiltink de luisterverhalen.

Kijken, luisteren, proeven

“We nemen luisteraars mee naar de boerderij waar een ontmoeting tussen boerendochter Karin en designer Merle, melkveehouder Rudie en ontwerpster Sietske of boer Stefan en designer Mies plaatsvond. Je luistert, maar gaat ook zelf aan de slag met wat er op het bord ligt”, zegt Marrit over de luister-, denk- en doe-ervaring in De Kas. “Meer ga ik niet verklappen. Kom zelf maar kijken, luisteren en proeven”, lacht Marrit.

Kas vol gespreksstof

Al hebben ze alle drie te maken met agrarisch ondernemen en ons voedselsysteem, toch zijn de verhalen in De Kas heel verschillend. Ze gaan over grondgebonden veehouderij en waar de grenzen liggen van het boerenbedrijf. Over gewasbescherming en de verduurzaming van de landbouw. En over de voor- en nadelen van weidegang. Dit laatste verhaal is zojuist beluisterd en besnuffeld door Ellen. “De meeste mensen zien koeien het liefst in de wei staan. Dat typisch Hollandse plaatje herkennen we van films, foto’s en schilderijen. Of dat ook de beste plek is voor de koe, is maar helemaal de vraag.”

Boeren zijn geen praters

“Door naar de dillema’s van de boer te luisteren én zelf de geur te ervaren van vers stro en gras, kom je als consument veel dichter bij de materie.” Ellen benadrukt dat juist de frisse blik van een designer zo veel bijdraagt aan het gesprek dat boeren met de samenleving willen voeren. Boer Stefan bevestigt dat: “Boeren zijn over het algemeen geen praters. Terwijl er heel veel valt te vertellen over het voedselsysteem. Misschien ligt dat aan desinteresse van de consument, maar veel waarschijnlijker ligt het aan agrariërs zelf. Daarom is het goed die gesprekken alle ruimte krijgen in De Kas.”

 

Tot en met 28 oktober is De Kas te vinden op het Ketelhuisplein op Strijp-S

Openingstijden dagelijks van 11.00 – 18.00
Toegang gratis
Voertaal Nederlands