Beter leven voor de bok

Geitenmelk, geitenyoghurt en geitenkaas zijn populair bij de Nederlandse consument. Maar naar geitenvlees is in ons land nauwelijks vraag, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje. Het is goed dat dit nu verandert, vindt geitenhouder Jan van de Ven. Al was het alleen maar omdat anders de mannetjes steeds het bokje zijn.

Duurzamer geitenhouden

Van de Ven is eigenaar van melkgeitenhouderij De 4Vennekeshoeve in Oirschot en heeft 1700 melkgeiten, 600 lammeren en 75 bokken op zijn bedrijf. Puur financieel gezien is elke bok die geboren wordt min of meer waardeloos, want bokken geven geen melk. “Tot 2008 was het heel gebruikelijk dat een geit elk jaar twee lammetjes kreeg. Er kwamen elk jaar 140.000 bokjes ter wereld die meteen gedood werden. Vanaf dat jaar zijn meer en meer geitenhouders overgestapt op ‘duurmelken’, wat inhoudt dat de nakomelingen om de twee jaar geboren worden. Een eyeopener. Het aantal bokken dat ter wereld kwam halveerde en het gebruik van antibiotica nam af. Maar nog steeds leverde het geen duurzame oplossing op voor het bokkenvlees.”


Jan van de Ven

Dierenbescherming

Daarom werden er initiatieven gestart om bokkenvlees aan de man te krijgen, zodat ze ‘niet voor niets’ gedood worden, zoals ‘Meat the Male’: een online platform waar restaurants, slagers en geitenboeren samenkomen om bokkenvlees te promoten. Van de Ven: “In 2011 besloten we, na een indringend gesprek met de Dierenbescherming, als eerste bedrijf in Nederland om de bokken 4 maanden lang te bemesten, in plaats van na 4 weken te exporteren. Behalve een beter leven voor de bok levert dit een luxe vleesproduct op (‘rosé-bok’), speciaal bestemd voor de Nederlandse markt. Daarmee gaan chef-koks aan de slag. Zo hopen we meer mensen bekend te maken met dit eerlijk, lekker en gezond vlees.” Ook de internationale campagne ‘Goatober’ helpt om de geitenbok tussen de oren van de consument te krijgen. Zo was er in oktober 2018 een ‘mannenproeverij’ in Den Bosch op Wereldvoedseldag, een ‘boktoberfest’ in Amsterdam en een kook- en slagersdemo.

Betere positionering door Agri meets Design

“Ondanks deze mooie initiatieven is het verdienmodel voor de geitenhouders nog steeds niet goed”, geeft Van de Ven toe. “Aan een geitenbok zit nu eenmaal minder vlees dan aan een koe.” Hoe kan Agri meets Design helpen? “Agri meets Design zorgt voor een betere positionering van de geitenbok als consumptieproduct en voor versnelling van de acceptatie. Juist door het vinden van nieuwe communicatiemogelijkheden, doelgroepen en concepten. En dat is nodig, want we zijn er nog niet.”

Of kijk in de agenda met activiteiten in october:

Waarom bok op de kaart? Bekijk de film.

of ga naar de site (klik op het logo):