Achter de schermen in STUDIO Agri meets Design

De Dutch Design Week in Eindhoven is in volle gang. Negen dagen lang is Eindhoven de designhoofdstad van Europa. Op meer dan 120 locaties door de hele stad presenteren innovatieve ontwerpers hun werk en concepten aan meer dan 350.000 bezoekers, waarvan ruim 20% afkomstig uit het buitenland. Op hotspot Sectie-C heeft STUDIO Agri meets Design sinds afgelopen zaterdag de deuren geopend voor bezoekers.

Vleesvarkenshoudsters Wilma Berkers en Mieke van Paassen hebben net een van de mini-documentaires bekeken. Mieke: “Waarom ik hier vandaag ben? Wilma en ik zijn lid van een studieclub voor 30 agrarische vrouwen in Deurne. Tussen oktober en april komen we met de club zes keer samen en hebben we presentaties en workshops over onderwerpen die voor ons interessant of belangrijk zijn. FoodUp Brabant is bij ons komen presenteren en vertelde ook over Agri meets Design. Ik ben vooral benieuwd hoe Agri meets Design werkt en hoe we zelf kunnen deelnemen.”

Erik Hekman uit Zwolle werkt voor de laarzentak van Dunlop en heeft vaak contact met agrariërs. “In de documentaires zag ik al dat de boeren het goede merk laarzen droegen”, lacht Erik. “Ik kende Agri meets Design niet van naam, maar had al wel gehoord dat boeren en ontwerpers samenwerken. Goed voor de boer zou ik zeggen, want lang niet alle agrariërs zijn ondernemers. Deze boeren zijn gewend geraakt om te doen wat ze doen voor een vaste zuivelcorporatie. Door met designers te werken denk ik dat agrariërs veel ondernemender worden en kunnen laten zien wat ze nog meer in huis hebben.”

Bezoeker Gabriel Dinh uit Californië is zelf designer. Hij merkt op dat consumenten onmisbaar zijn om de vraagstukken in de agrarische sector op te lossen. “Consumenten staan vaak niet stil bij wat er allemaal nodig is om ons voedsel te produceren. Ze zijn gewend geraakt aan goedkoop en gemakkelijk. Er zal echt een mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden om de agrarische sector realistisch te waarderen.”

Meer weten over STUDIO Agri meets Design. Kijk hier.