Aandacht voor dierenwelzijn

Hoe lokaal is lokaal eigenlijk bij biologisch?

Consumenten van biologische producten hebben hoge verwachtingen. Dat producten lokaal geproduceerd zijn bijvoorbeeld, met zo min mogelijk foodmiles. De vraag naar lokale biologische producten neemt dan ook toe.  Kan de biologische sector al deze verwachtingen waarmaken? En zo ja, hoe? Om die vragen te beantwoorden zijn drie verschillende ondernemers gekoppeld aan drie kunstenaars die de komende DDW hun ideeën zullen presenteren.

Lokale kringlopen

De agrarische ondernemers lopen tegen communicatievragen op. Hoe vertel je het verhaal over lokaal als het product van het erf af is? Een stukje vlees van de boer om de hoek is een lokaal stukje vlees. Maar hoe lokaal is het voer van het dier? En waar gaat de mest naartoe?” Bionext zorgde in opdracht van Agri meets Design voor de matchmaking tussen boeren en kunstenaars en begeleidt het proces. Leer hier meer over dit intensieve proces.

“Hoe vertel je het verhaal over lokaal als het product van het erf af is?”

Een deelnemend bedrijf is De Melkbrouwerij van Rick en Arjuna Huis in ’t Veld, even ten westen van het dorp Lettele. Het jonge boerenkoppel vormt de zesde generatie. Rick en Arjuna investeerden veel in kleinschaligheid, met aandacht voor omringende natuur, landschap, bodem en dierenwelzijn. De 45 roodbonte koeien hebben een dubbel-doel. Dat wil zeggen dat ze geschikt zijn voor zowel het leveren van melk als vlees. De koeien mogen hun hoorns houden, zodat ze in de kuddes met de stier hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. En ze kunnen het hele jaar naar buiten. Een klein gedeelte van de melk wordt op het bedrijf tot karnemelk en boter verwerkt. Door ‘lid’ te worden van De Melkbrouwerij, mag je die mooie producten zélf bij Rick en Arjuna komen uitkiezen. Hun verhaal is er één om te delen, maar hoe pak je dat aan? Hun vraagstuk: Hoe kunnen we de consument bewust maken dat ze met hun keuze voor producten invloed hebben op het (lokale) landschap?

Gestapelde picknicktafels op het erf

Die vraag werd door Bionext, Kunstlab en Agri meets Design neergelegd bij Circus Engelbregt, een ‘ontregelende verbindingsorganisatie, met het doel de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten’. Creatief designer Allard Medema en zijn team gingen aan de slag en bouwden een immense installatie van 21 gestapelde en met de letters ‘EKO’ gebrandmerkte picknicktafels op het erf van De Melkbrouwerij. “Om de picknicktafels kun je niet heen. Ze vallen enorm op in de omgeving. Als je ze beklimt, ligt er op de bovenste tafel een verrekijker waarmee je het landschap kunt verkennen”, legt Allard uit. Het doel van dit kunstwerk is voorbijgangers te prikkelen het gesprek aan te gaan met Rick en Arjuna, want eerlijke informatie en bewustwording vormen de eerste stap naar het maken van andere keuzes. En het blijft niet bij deze piramide van tafels. Allard: “De komende vijf jaar blijven de tafels op het erf aanwezig. Nu zijn ze gestapeld, maar binnenkort maken Rick en Arjuna er een megalange eettafel van waaraan een chef-kok gaat koken met lokale producten. Je kunt ook denken aan een enorme ronde tafel, zodat alle stakeholders kunnen aanschuiven. De mogelijkheden zijn talloos; het is een kwestie van anders kijken.”

>>> Bekijk hier een 360º-filmpje van het project Circus Engelbregt

Benieuwd naar meer verhalen van kunstenaars, designers, ondernemers en boeren? Lees hier ons laatste magazine.

Tijdens de Dutch Designweek 2019 in oktober hebben Circus Engelbregt, de Melkbrouwerij en andere kunstenaars en ondernemers laten zien waar ze stonden.

De eindresultaten worden verwacht tijdens de Bio-beurs in januari 2020.