Future Food Design Awards

Ontwerp voor de toekomst van voedsel wordt bekroond tijdens de Dutch Design Week

Dit jaar worden voor de eerste maal de Future Food Design Awards uitgereikt op de Dutch Design Week 2017. De award is de internationale stimuleringsprijs om vernieuwende en disruptieve ontwerpen voor een duurzame voedseltoekomst in de schijnwerpers te zetten. Steeds meer ontwerpers zijn betrokken bij het vormgeven van ons voedselsysteem, maar nog te vaak voeren puur esthetische ontwerpen de boventoon op internationale designconferenties. Daarom nemen Agri meets Design en The Dutch Institute of Food&Design het initiatief tot de Future Food Design Awards.

Maar liefst 73 projecten uit 24 verschillende landen hebben zich aangemeld voor deze eerste editie. We zijn zeer blij met het aantal en het hoge niveau van deze getalenteerde ontwerpers over de hele wereld. Drie genomineerden zijn geselecteerd door de jury, en nu is het aan jou om te kiezen wie de publieksprijs van €2.500 verdient. Op deze pagina zijn de projecten te vinden en kan je stemmen op jouw favoriet. Tijdens Dutch Design Week 2017 maakt de jury de winnaar bekent van zowel de publieksprijs als de juryprijs voor het meest veelbelovende, innovatieve en disruptieve project voor een duurzame voedseltoekomst.

Future Food Design Awards 2017

Met de Future Food Design Awards start een zoektocht naar change designers, kunstenaars en foodprofessionals uit de hele wereld die het huidige voedselsysteem onderzoeken, ondersteboven keren en herontwerpen. Uit alle inzendingen worden drie genomineerden geselecteerd door een internationaal gerenommeerde jury, die bestaat uit Marije Vogelzang, Nadine Botha, Koert van Mensvoort, Jeroen Klompe en Hans Dagevos. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 5.000 euro en media-aandacht op internationale schaal. Ook wordt er een publieksprijs uitgereikt t.w.v. 2.500 euro voor het ontwerp dat de meeste stemmen ontvangt.

Van tafeltaferelen tot voedselketens

Gezocht wordt naar ontwerpen die onderwerpen van eetcultuur tot onze voedselketen uitdagen. Vraagstukken zoals de omgang met landgebruik, zoetwaterreserves, de invloed van landbouw op het klimaat en het gebruik van schaarse grondstoffen zijn wereldwijd gedeelde zorgen voor de voedselzekerheid. Ook hedendaagse huiselijke tafeltaferelen, migratie, technologie en eetgewoonten kunnen een thema zijn. We nodigen ontwerpers uit om de etende mens een spiegel voor te houden met hun visie op de toekomst van ons voedsel.

De publieksprijs

Dit najaar worden de drie genomineerden bekend gemaakt en start een internationale campagne voor de publieksprijs. Wereldwijd kunnen mensen hun stem uitbrengen op het ontwerp van hun voorkeur. Ook tijdens de Dutch Design Week kunnen bezoekers nog een stem uitbrengen. Het ontwerp dat de meeste stemmen verzamelt ontvangt de publieksprijs t.w.v. 2.500 euro.

Criteria voor beoordeling

De jury zal de inzendingen op een aantal criteria beoordelen. De belangrijkste zijn:

  • De impact op een gezondere, eerlijkere en/of duurzamere voedseltoekomst → dit kan breed worden geïnterpreteerd in de vorm van agenderen, bijdragen aan een debat, een groot publieksbereik, een veranderende boerenpraktijk, een zeer vernieuwend of radicaal idee etc.
  • De mate waarin creatief ontwerp & design thinking is toegepast in het project en/of het proces → is het ontwerp bijzonder, uniek en onderscheidend in het ontwerpveld, getuigt het van visie?
  • De mate van urgentie en het maatschappelijk engagement van het ontwerpproject → wordt er een belangwekkende vraag gesteld met het ontwerp op dit moment in de tijd voor de samenleving als geheel?

De prijzen

  • De winnaar wint prijzengeld van 5000 euro, dit prijzengeld is uitsluitend te besteden voor het verder ontwikkelen van het ontwerp of een vervolgstap.
  • De publieksprijs betreft een geldbedrag van 2500 euro, dit prijzengeld is uitsluitend te besteden voor het verder ontwikkelen van het ontwerp of een vervolgstap.
  • Internationale exposure waar wij ons uiterste best voor doen.

De Future Food Design Awards is een initiatief van Agri meets Design en The Dutch Institute of Food&Design en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken, ZLTO en de Provincie Noord-Brabant. Volg ons via Facebook en Instagram, en twitter met de hashtag #FFDA17

Download de persmap finalisten Future Food Design Awards

Download de persmap Future Food Design Awards.

Partner worden?

Wil jij partner worden van de allereerst Future Food Design Awards? Neem dan contact op met programmamanager Judith Zengers.

Contact us

Deel dit met andere