In The Embassy of Food gebeurt er ook een hoop achter de schermen. Zo zijn er in Nederland door het jaar heen ontzettend veel initiatieven bezig met de verduurzaming van ons voedsel. Veel van deze ontwikkelingen komen samen in ons programma voor professionals. Alle sessies zijn op uitnodiging. Heb je geen uitnodiging gehad, maar moet jij hier écht bij zijn? Voor meer informatie kun je contact opnemen met Judith Zengers via judithzengers@agrimeetsdesign.com.
Zaterdag 21 oktober
13.00 – 14.30
In anderhalf uur tijd beleven en beproeven de internationale gasten van World Design Event de Future of Food zoals gecureerd door eating designer Marije Vogelzang. We zetten ze ook aan het werk volgens de Food Heroes cocreatie-methode. Na een achtergrondverhaal over Future of Food – Looking Back to Now verplaatsen we ons van de toekomst naar het nu om te bedenken wat we vandaag moeten en kunnen doen. We kijken uit naar de frisse blik van de internationale gasten op de vraagstukken rondom voedselverspilling. Welke ideeën hebben zij voor Food Heroes als we het hebben over mannenvlees, ‘lelijke’ groenten en fruit, en visafval? Ben je professioneel betrokken en lijkt je dit interessant? Schrijf je dan hier gratis in!
Maandag 23 oktober
10:00 – 17:30
De uitdaging is om de wisselwerkingtussen ecologische en economische randvoorwaarden te vinden en effectief te benutten in een rendabele bedrijfsvoering. Deze dag gaan we ontdekken met genodigden uit het veld, boeren, ontwerpers, onderzoekers en beleidsmakers waar de knelpunten liggen en hoe we die kunnen oplossen. We starten de dag met een presentatie van drie voorbeelden uit project Natural Farm Lab in de Provincie Overijssel. Ook lanceren we op deze dag de nieuwe versie van de Boer & bunder app!
FOOD HEROES EVENT
Woensdag 25 oktober & donderdag 26 oktober
Leghaantjes en geitenbokjes staan maar zelden op ons menu. De mannen delven het onderspit in onze voedselkeuze en daar moet verandering in komen. Gedurende twee dagen bezoeken we met een internationaal gezelschap bedrijven om tot nieuwe inzichten te komen. Zo stappen we binnen bij een kipcaravan, spreken we met pluimveehouder Peter van Ag en nemen we het idee van ‘Goatober’ onder de loep. Op 25 oktober is er aansluitend een geitenbokkendiner.
Woensdag 25 oktober
18:00 – 21:00
Chef George Wood van het Londense restaurant Temper en Estée Strooker, winnaar Masterchef 2010 en tv-chef voor 24 Kitchen wagen zich aan het bereiden van een heerlijk geitenbokken diner! Meestal worden deze geitenbokjes niet gegeten omdat ze een ongewenst bijproduct zijn van de melkgevende geiten. Dit mannenvlees is echter bijzonder lekker van de barbecue! Te gast is James Whetlor, initiatiefnemer van Goatober in Engeland om dit mannenvlees op de kaart te zetten. Tijdens het event wordt ook de Meat the Male website gelanceerd.
FOOD HEROES EVENT
Dinsdag 24 oktober t/m donderdag 26 oktober
‘Het uiterlijk van een appel zegt niets over de smaak. Toch pakt bijna iedereen de mooiste appels uit het schap’, zegt fruittelersvrouw Juanita de Jonge uit Zevenbergschen Hoek. Haar klasse 2-appels en -peren verdwijnen hierdoor in de grote bulk. Ook aardappelen en tomaten worden om deze reden niet opgegeten door mensen. In deze sessies ontwikkelen we samen met kunstenaars nieuwe mogelijkheden voor het herwaarderen van dit eten.
Donderdag 26 oktober
9:00 – 12:00
Wij eten vis vooral als let op het bord; maar wat gebeurt er met de rest van de vis? De visindustrie is op zoek naar betere oplossingen voor deze nevenstromen. Zo probeert Abyss Ingredients uit Brittannië ingrediënten voor medicijnen te winnen uit sardinehoofdjes; en is de Irish Fishery Agency op zoek naar meerwaarde voor de visresten die na leren overblijven. In deze workshop gaan we samen met Abyss Ingredients en the Irish Fishery Agency op zoek naar innovatieve oplossingen voor nevenstromen uit de visserij.
Donderdag 26 oktober
9.30 – 11.30
Dit jaar nam eetontwerper Marije Vogelzang het initiatief voor The Dutch Institute of Food&Design: een nieuw internationaal platform voor ontwerpers en kunstenaars die zich bezighouden met voedsel. Tijdens deze ontbijtsessie nodigt Marije Vogelzang collega-ontwerpers uit om mee te praten en denken over de invulling en toekomstige activiteiten van het platform. Wil je hierbij zijn? Mail dan naar info@thedifd.nl
Donderdag 26 oktober
14:30 – 18.00
Veel mensen hebben de mond vol van voedsel, maar van de idealen zien we maar weinig terug op het bord. Staat voedsel hoog genoeg op de maatschappelijke agenda? Daar zetten we tijdens deze conferentie onze tanden in! We duiken in het belang van sterke toekomstvisies met studenten van de Design Academy Eindhoven en duiken met vooraanstaande foodprofessionals in de stand van de voedselverliezen anno 2017. Hoe komen we tot minder verlies en meer waarde? Kom ook naar deze conferentie en proef de toekomst! Let op: dit is een Engelstalig programma.
Donderdag 26 oktober
19.00 – 21.00
Dit jaar worden de allereerste, wereldwijde Future Food Design Awards uitgereikt voor spraakmakend en visionair ontwerp! Tijdens deze feestelijke avond mét bubbels maken we de winnaars bekend en bespreken we waarom juist ontwerp zo belangrijk is voor een duurzame voedseltoekomst. De avond staat onder leiding van Marieke Eyskoot, sustainable fashion en lifestyle- expert. Let op: dit is een Engelstalig programma.
Vrijdag 27 oktober
09.00 – 12.30
Het totale oppervlak van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen is groot. Dit levert maatschappelijke, ecologische en sociale problemen op. Om die reden is ZLTO samen met Gemeente Beuningen, gemeente Berg en Dal en HAS Hogeschool op onderzoek gegaan aan de hand van de methodiek design thinking. De mooiste inzichten en de meest beloftevolle strategieën voor de toekomst worden gepresenteerd, en we gaan hierover graag in gesprek met belangrijke stakeholders.
Vrijdag 27 oktober
13:30 – 17:30
Het kruisen van gewassen is essentieel voor het (nieuwe) leven op het boerenbedrijf. Dat weet iedere boer. Maar kruisbestuiving met ontwerpers is bij boeren minder bekend. Om werk te maken van maatschappelijke uitdagingen, zoals energie, klimaat, zorg, natuur en beleving, moeten boeren op zoek naar nieuwe vrienden en andere associaties. Lokale ZLTO-bestuurders leren in deze workshop met behulp van designdenken tot nieuwe samenwerking(en) te komen.
Zaterdag 28 oktober
13:30 – 18:00
De vanzelfsprekendheid van een stukje vlees voor je eiwitten, als ook het verbouwen van voedsel op land wordt op de proef gesteld in de presentatie van de uitkomsten van deze challenge. Hoe zien voedselproductiegebieden en -ketens eruit op onze Noordzee, hoe produceren en vermarkten we nieuwe Nederlandse producten zoals het eiwitrijke zeewier en hoe is de consumptie en beleving daarvan? Jonge designers en studenten presenteren hun ideeën, na een lezing van Lector Duurzame Voedsellandschappen Noel van Dooren.
De betrokkenheid van jongeren is een belangrijke drijfveer voor een duurzame agrifood sector met draagvlak in de samenleving. Nieuwe denkbeelden zorgen voor een nieuwe generatie vakmensen.
Zaterdag 28 oktober
9.00 – 13.00
Dit najaar is de FoodUp! Academie van start gegaan: een onderwijsprogramma waarin twintig foodprofessionals (van boer tot beleidsmakers, van wetenschapper tot chefkok) een reis maken door het Brabantse voedselsysteem. Op de Dutch Design Week maken zij kennis met enkele radicale voedselvernieuwers.