Marrit en haar vriend zitten middenin het proces van bedrijfsovername van Boerderij Buitenverwachting in Hoogmade. Eind 2020 willen Bas en zijn broer samen het multifunctionele biologische bedrijf van zijn ouders over nemen. Zoals bij veel bedrijfsovernames brengt het proces sociale uitdagingen met zich mee voor de betrokken generaties. De kern van het bedrijf zijn de 50 melkkoeien, maar er zijn ook andere dieren op het erf zoals zeldzame Nederlandse bonte geiten en schapen. Bas maakt rauwmelkse biologische koeienkaas en Marrit maakt sinds een aantal jaar geitenkaas met natuurkorst, koespecfieke standyoghurt en is bezig met de ontwikkeling van witschimmelkazen. Dat wil ze graag blijven doen op het familiebedrijf, maar ze worstelt nog met goede voorfinanciering en een goed bedrijfsplan.
Doordat tijdens de coronaperiode alles tot stilstand kwam, kwam Marrit tot de conclusie dat ze te lang stil hebben gestaan met de identiteitsontwikkeling van het bedrijf. Het bedrijf zoals dat er vandaag uit ziet past nog niet helemaal in hun beeld, wat met de verkoop van kazen een uitdaging oplevert. Communiceer je je visie of de dagelijkse werkelijkheid van het bedrijf? Verkoop je je kazen onder de naam van het bedrijf of maak je er een coherent eigen merk van? Het lukt veel lokale en bijzondere producenten om juist in deze periode consumenten te boeien en te binden. Marrit stoeit hiermee omdat de communicatie van het bedrijf momenteel out-datet en niet coherent is. Hoe bouwen ze aan een sterk merk voor hun productverkoop terwijl het proces van bedrijfsovername nog in gang is?
Wieteke Brocken is een ontwerper met een voorliefde voor eco-sociale projecten en co-creatie processen. Op 8 juli denkt ze mee met Marrit. Kijk je mee?