Image Image Image Image Image

22

Oct

#PolderHack: ontmoet de vakjury en pionier in onbewerkt dataland

De #PolderHack is het ontginnen van onbewerkt dataland. Pioniers in concepting, policy, design en apps kunnen zich op unieke wijze onderscheiden en ontwikkelen.

De PolderHack belooft een geweldig 2-daags event te worden, waarbij je samen met leuke collega’s en open professionals in teams aan de slag gaat. Speciaal voor de PolderHack wordt gave data beschikbaar gesteld.

Iedereen is een PolderHacker! Ook als je zelf niet kunt programmeren, maar beleidsmaker, design thinker, marketeer, consument bent en wilt bijdragen aan een beter en slimmer voedselsysteem, dan ben je van harte welkom. Iedereen is expert op zijn eigen manier en kan bijdragen vanuit eigen motivatie, achtergrond en ervaring. We zoeken tijdens de Dutch Design Week juist naar cross-overs tussen diverse vakgebieden.

Dit is een unieke kans om aan de slag te gaan met verse data en mee te doen met de eerste editie van de PolderHack. Er zijn veel leuke prijzen te winnen en er zijn potentiële opdrachtgevers aanwezig die  veelbelovende apps / hacks echt gebouwd willen zien worden. De PolderHack is meer dan een event, het is de start van veel nieuwe initiatieven en samenwerkingen.

Vakjury

De vakjury bestaat uit:

  • Roald Lapperre – plaatsvervangend Directeur Generaal Agro Ministerie van Economische Zaken
  • Krijn Poppe – Economist and Research Manager, former CSO
  • Rik Maes – Stichter/aanstichter van de Academy for Information & Management
  • Hans Crijns – Growguard, Sensemakers Amsterdam, hardware hacker

De vakjury wordt hieronder uitgebreid voorgesteld. Zij verwacht veel van de PolderHack. Rick Maes: “Ik verwacht van de PolderHack voorstellen die mij raken in mijn verlangen naar vernieuwing, zowel van de maatschappij als van mijzelf. Innovatie begint bij verwondering om wat nog niet is, voorbij de vraag naar “waarom?” naar de vraag “Waarom ook niet?”. Dat vergt een persoonlijk engagement. Immers, wie hetzelfde doet als hij altijd deed, hoeft binnenkort niets meer te doen.”

MEET ROALD LAPPERRE
foto Roald LapperreRoald Lapperre is directeur Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid, en tevens plaatsvervangend directeur-generaal Agro op het ministerie van Economische Zaken. Hij is binnen het ministerie tevens ambassadeur van Het Nieuwe Werken.

“We werken als ministerie graag mee aan de PolderHack. Open data is onderdeel van ons beleid en recent heeft BZK, met de Visie en het Actieplan Open Overheid weer sterk benadrukt dat de samenleving flink in beweging is en dat de overheid niet stil kan staan op dit punt.

De hackathon gaat voor mij om de vraag waar open data bij kan dragen aan de uitdagingen voor de (Nederlandse) land- en tuinbouw. Ik denk daarbij aan de toepassing en verwerking van meststoffen, verdere verduurzaming van de sector of de vraag wat we kunnen doen aan het probleem van voedselverspilling. Ik ben heel benieuwd naar de ideeën die in Eindhoven naar voren gaan komen.”

MEET KRIJN POPPE
krijn_poppe_readingKrijn Poppe coördineert binnen LEI Wageningen UR onderzoeksprogramma’s. Als bedrijfseconoom opgeleid in bestuurlijke informatica en met Wageningen UR zeer actief in het Future Internet Programma, een publiek-privaat initiatief van de Europese Unie.

Van de polderhack verwacht ik zeer creatieve ideeën die laten zien hoe je op onverwachte wijze van data nuttige informatie kunt maken. Met uit de Design-hoek mooie voorbeelden die de kloof tussen boer en burger helpen overbruggen. En in de hoop dat dit leidt tot meer aandacht voor open data en big data in de agrosector.

 

MEET RICK MAES
IMG_0062-1Prof. Rik Maes is emeritus hoogleraar informatiemanagement aan de Universiteit van Amsterdam; in 2012 startte hij de Academy for Information & Management. Het motto van deze academie, “Taking learners seriously”, geeft zijn visie op leren weer: transformerend leren in dialoog met anderen en gericht op effectieve actie in de professie.

Hij is decaan van het Executive Master in Information Management (EMIM) programma en promotor van een groot aantal promovendi in informatiemanagement. Zijn huidige onderzoeksinteresses betreffen de grondslagen van informatiemanagement, innovatieve leerstrategieën en de rol van betekenisgeving in organisaties en de maatschappij. Hij is bijzonder geïnteresseerd in de combinatie van informatiemanagement met andere disciplines zoals ontwerp, architectuur en kunst. Hij is een gewaardeerd en veelgevraagd spreker.

MEET HANS CRIJNS
hansHans Crijns, de kartrekker van Sensemakers zit in de vakjury. Hij is een echte hardcore electronica engineer en kan alles met electronica.

Hij heeft onder andere een opensource planten sensor gebouwd: de Growguard.