Future Food Design Awards

Ontwerp voor de toekomst van voedsel wordt bekroond tijdens de Dutch Design Week

Dit jaar worden voor de eerste maal de Future Food Design Awards uitgereikt op de Dutch Design Week 2017. De award is de internationale stimuleringsprijs om vernieuwende en disruptieve ontwerpen voor een duurzame voedseltoekomst in de schijnwerpers te zetten. Steeds meer ontwerpers zijn betrokken bij het vormgeven van ons voedselsysteem, maar nog te vaak voeren puur esthetische ontwerpen de boventoon op internationale designconferenties. Daarom nemen Agri meets Design en The Dutch Institute of Food&Design het initiatief tot de Future Food Design Awards.

Met de Future Food Design Awards start een zoektocht naar change designers, kunstenaars en foodprofessionals uit de hele wereld die het huidige voedselsysteem onderzoeken, ondersteboven keren en herontwerpen. Uit alle inzendingen worden drie genomineerden geselecteerd door een internationaal gerenommeerde jury, waaronder Marije Vogelzang, Nadine Botha en Koert van Mensvoort. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 5.000 euro en media-aandacht op internationale schaal. Ook wordt er een publieksprijs uitgereikt t.w.v. 2.500 euro voor het ontwerp dat de meeste stemmen ontvangt.

Van tafeltaferelen tot voedselketens

Gezocht wordt naar ontwerpen die onderwerpen van eetcultuur tot onze voedselketen uitdagen. Vraagstukken zoals de omgang met landgebruik, zoetwaterreserves, de invloed van landbouw op het klimaat en het gebruik van schaarse grondstoffen zijn wereldwijd gedeelde zorgen voor de voedselzekerheid. Ook hedendaagse huiselijke tafeltaferelen, migratie, technologie en eetgewoonten kunnen een thema zijn. We nodigen ontwerpers uit om de etende mens een spiegel voor te houden met hun visie op de toekomst van ons voedsel.

De publieksprijs

Dit najaar worden de drie genomineerden bekend gemaakt en start een internationale campagne voor de publieksprijs. Wereldwijd kunnen mensen hun stem uitbrengen op het ontwerp van hun voorkeur. Ook tijdens de Dutch Design Week kunnen bezoekers nog een stem uitbrengen. Het ontwerp dat de meeste stemmen verzamelt ontvangt de publieksprijs t.w.v. 2.500 euro.

Aanmelden

Heb jij een waanzinnig project of ontwerp dat de toekomst van ons voedsel vooruithelpt of binnenstebuiten keert? Meld je dan nu aan voor de allereerste, wereldwijde Future Food Design Awards die wordt uitgereikt op de Dutch Design Week 2017! Uit alle inzendingen worden drie genomineerden uitgekozen. Deze genomineerden komen in aanmerking voor de Future Food Design Award en de publieksprijs.

Praktische voorwaarden voor deelname

 • Je bent aantoonbaar betrokken bij voedselvraagstukken als ontwerper, producent, professional, student of anderszins.
 • Je mag ook indienen namens een organisatie, collectief etc., als er maar 1 helder aanspreekpunt is die vanaf moment 1 alle communicatie zal doen (vlog, evt. presentatie etc.).
 • Het project is reeds afgerond of loopt nog, in dit laatste geval ben je net voorbij de ideefase en heb je bijvoorbeeld een prototype of serieuze opzet.
 • Je project is niet ouder dan 1 januari 2015.
 • Je kunt idealiter aanwezig zijn tijdens de uitreiking op donderdag 26 oktober tijdens de Dutch Design Week te Eindhoven. Eventuele reiskosten zijn voor eigen rekening, aanwezigheid middels een goede internetverbinding is ook mogelijk.
 • Je video is Engelstalig (ondertiteld) en je begrijpt en spreekt goed Engels.
 • Je bent bereid een tweede video te maken en het eigen netwerk in te zetten voor de publiekscampagne voor de strijd om de publieksprijs.
 • De geldprijs wordt uitsluitend besteed aan het verder ontwikkelen van het winnende ontwerp of een relevant vervolgproject.

 

Dit hebben we van je nodig

 • Een projectomschrijving middels een vast format (hier te downloaden)
 • Een CV of link naar je Linked-In profiel (tenzij je indient als organisatie)
 • Beeldmateriaal zoals schetsen, foto’s etc.

Maak een video van niet meer dan 3 minuten in het Engels of met Engelse ondertiteling waarin je jouw ontwerp pitcht. Dit kan een vlog, een animatie of iets anders zijn. Hierin bespreek je de volgende elementen (in willekeurige volgorde):

(1) Stel jezelf en je relatie met voedsel voor
(2) Licht je ontwerp zo goed en helder mogelijk toe en breng het indien mogelijk in beeld
(3) Maak duidelijk wat de relevantie is voor een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem
(4) Vertelt waarom jij moet winnen, wat wil je bereiken met je ontwerp?

Lever alle materialen aan voor 30 juli 2017 – 23.59 via We Transfer gericht aan awards@agrimeetsdesign.com. Je hoort uiterlijk 1 september of je behoort tot een van de drie genomineerden. Op donderdag 26 oktober is de uitreiking tijdens de Dutch Design Week. Bij inschrijving voor de Future Food Design Award wordt je automatisch lid van de Dutch Institute of Food&Design!

Criteria voor beoordeling

De jury zal de inzendingen op een aantal criteria beoordelen. De belangrijkste zijn:

 • De impact op een gezondere, eerlijkere en/of duurzamere voedseltoekomst → dit kan breed worden geïnterpreteerd in de vorm van agenderen, bijdragen aan een debat, een groot publieksbereik, een veranderende boerenpraktijk, een zeer vernieuwend of radicaal idee etc.
 • De mate waarin creatief ontwerp & design thinking is toegepast in het project en/of het proces → is het ontwerp bijzonder, uniek en onderscheidend in het ontwerpveld, getuigt het van visie?
 • De mate van urgentie en het maatschappelijk engagement van het ontwerpproject → wordt er een belangwekkende vraag gesteld met het ontwerp op dit moment in de tijd voor de samenleving als geheel?

 

De prijzen

 • De winnaar wint prijzengeld van 5000 euro, dit prijzengeld is uitsluitend te besteden voor het verder ontwikkelen van het ontwerp of een vervolgstap.
 • De publieksprijs betreft een geldbedrag van 2500 euro, dit prijzengeld is uitsluitend te besteden voor het verder ontwikkelen van het ontwerp of een vervolgstap.
 • Internationale exposure waar wij ons uiterste best voor doen.

 

Tip ons!

Ken je een mogelijke kanshebber voor deze awards? Tip ons als organisatie eenvoudig met een naam en e-mailadres als je denkt dat iemand de Future Food Design Awards verdient. Wij benaderen deze persoon met de vraag of ze willen deelnemen. Je kunt deze oproep natuurlijk ook doorsturen, graag zelfs!

De Future Food Design Awards is een initiatief van Agri meets Design en The Dutch Institute of Food&Design en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken, ZLTO en de Provincie Noord-Brabant. Volg ons via Facebook en Instagram, en twitter met de hashtag #FFDA17

Download de persmap Future Food Design Awards.

Partner worden?

Wil jij partner worden van de allereerst Future Food Design Awards? Neem dan contact op met programmamanager Judith Zengers.

Contact us

Deel dit met andere