Future Food Formula

In de nabije toekomst kweek je geen tuinkers meer, maar jouw ideale wortel, aubergine of tomaat naar eigen ‘groeirecept’. De Future Food Formula van food designer Chloé Rutzerveld laat je precies zien hoe dat zou kunnen werken. Van 17 september – 17 oktober presenteert zij de interactieve Future Food Formula installatie, die ze samen met studio RNDR heeft ontwikkeld bij de nieuwe Utrechtse maakplaats RAUM.

Chloé legt met de Future Food Formula een link tussen het tuindersverleden, het heden en de toekomst, door het kweken van groenten te bestuderen en te verbeelden. In de nabije toekomst kweek je namelijk wellicht geen tuinkers meer, maar jouw ideale wortel, aubergine of tomaat naar eigen ‘groeirecept’. De voedselindustrie weet immers na jarenlang onderzoek preciés wat er nodig is aan omgevingsfactoren zoals licht, temperatuur en luchtvochtigheid om jouw dagelijkse portie groenten de gewenste smaak, formaat, kleur en voedingswaarde te geven. Chloé vertaalt dit in haar installatie naar het alledaagse: met de Future Food Formula installatie kun je zelf experimenteren met het samenstellen van een groeirecept, om zo een nieuwe variatie op een gewas te ontwerpen. Het effect van de aanpassingen die jij doet op de ontwikkeling van het gewas, is direct zichtbaar op het scherm van de installatie. We dagen je uit om grenzen op te zoeken en mee te helpen met het ontwikkelen van een nieuwe generatie groenten. Experimenteer, leer en fantaseer over de toekomst van ons eten!

Meer weten? Check de website van RAUM.

Over Chloé Rutzerveld

Chloé Rutzerveld (1992) is een food designer uit Eindhoven. Ze onderzoekt de wereld van voedselproductie en -consumptie zet deze op zijn kop. Chloé is gefascineerd door de natuur, het menselijk lichaam en de vervreemde relatie van de mens met voedsel. Na cum laude te zijn afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Eindhoven in 2014, is Chloé haar eigen studio begonnen. Haar projecten kennen een interessante combinatie van design, wetenschap en technologie, vaak met als doel om voedsel of het voedselsysteem gezonder, duurzamer en efficiënter te maken. Met haar afstudeerproject over 3D foodprinting ‘Edible Growth’ kreeg ze wereldwijd aandacht, waaronder een uitnodiging om te spreken van TedX YYC en tal van prijzen en nominaties.