Food Heroes Meet Up

Denk mee voor nieuwe oplossingen tegen voedselverspilling en verliezen van voedsel aan het begin van de keten bij de producent. Volgens de FAO (Food and Agricultural Organization) wordt een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, verspild. In Nederland gaat het dan om ongeveer 150 kilo per persoon per jaar. Het onderwerp komt op de kaart, maar focust de laatste jaren nog vooral op het eind van de voedselketen (supermarkten, catering en consument).

Het begin van de keten

Maar ook aan het begin van de keten is nog flinke winst te boeken. Denk eens aan de berg aan 2e en 3e klasse groenten en fruit, agrarische reststromen, geitenbokken en haantjes die momenteel nauwelijks worden gewaardeerd. Van prei komt bijvoorbeeld meer dan de helft van de plant niet in de supermarkt, maar wordt gecomposteerd. Oesterzwamvoetjes zijn prima eetbaar, maar worden afgevoerd als veevoer. Appels en peren die niet aan de juiste afmetingen en kleuren voldoen, komen niet als versproduct in de supermarkt. En in de leghensector worden haantjes geboren die nu een restproduct zijn omdat ze geen eieren leggen. Steeds meer agrarische ondernemers willen hier iets mee.

De Food Heroes

Met Agri meets Design koppelden we vijf boeren aan vijf kunstenaars. Dit zijn de koppels:

Isaac Monté en Jan van Lierop (prei)
Jalila Essaïdi en Charl Goossens (keukenlaurier)
Lobke Meekes en Juanita de Jonge (appels en peren)
Doreen Westphal en Mariëlle van Lieshout (oesterzwamvoetjes)
Tjeerd Veenhoven en Anne van Rijsingen (groentevezels)
Samen werken aan oplossingen met meerwaarde

Om ook deze producten te waarderen is samenwerking met andere partijen in de keten nodig om tot nieuwe en slimme oplossingen te komen. Noem het een omslag in het denken. Partijen die hiermee aan de slag willen, bewegen momenteel tegen de grote stroom in. Daarom noemen we dit helden. Food Heroes. Met het nieuwe Europese project Food Heroes ondersteunen we deze helden bij het zoeken naar onverwachte oplossingsrichtingen en innovatieve ideeën.

Voorlopig programma

12.00u: Inloop (met lunch)
13.00u: Introductie project Food Heroes
13.15u: Presentatie van de 5 ontwerpen door de ontwerpers en ondernemers
14.45u: Presentatie project In Ovo als oplossing voor haantjes in de leghensector door Wil Stutterheim
15.00u: Pauze
15.30u: Workshops rond de 5 ontwerpen voor oplossingen
16.30u: Workshops rond diverse oplossingen zoals biobased verpakkingen, productontwikkeling rond gedroogde groenten en fruit, ‘leghaantjes’ en dubbeldoelkippen etc.
17.30u: Borrel
18.00u: Einde

Aanmelden

Zet 21 juni 2017 alvast in uw agenda. Bent u enthousiast geworden en wilt u deelnemen? Dat kan! Meld u nu aan voor de bijeenkomst via de website van ZLTO.

Datum
21 juni 2017

Locatie
Jan van Besouw
Thomas van Diessenstraat 1
5051 RJ Goirle